Πολιτική

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Dw.com

Κάθε κόμμα στοχεύει σε εκλογικά κέρδη, αλλά συχνά λησμονείται η ευρωπαϊκή διάσταση της αναμέτρησης.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου απέχουν μόλις τέσσερις μήνες και τα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν και να κινητοποιούνται για αυτό το εκλογικό ορόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, στη Νέα Δημοκρατία, ποντάρουν στη νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα αφήσουν σαφές πολιτικό στίγμα και αποτύπωμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να ενισχύσουν την ενότητα του κόμματος μετά τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες και στοχεύουν στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων με το προσεχές συνέδριο του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ, ποντάρουν στην κεφαλαιοποίηση της δημοσκοπικής ανόδου των ποσοστών. Η δεξιά και η ακροδεξιά πέραν της Νέας Δημοκρατίας θέλει να κεφαλαιοποιήσει την αντίδραση των συντηρητικών πολιτών κατά του γάμου μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών και της μετανάστευσης.

Ωστόσο, κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει θέσεις και προτάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική και τα μεγάλα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Η δημόσια συζήτηση για τις ευρωεκλογές περιορίζεται από τα κόμματα σε έναν ανταγωνισμό αντικατοπτρισμού της εκλογικής τους δύναμης. Η ΝΔ δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές “θα πιστοποιήσουμε ποιά είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη” και πως το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος δεν θα είναι “ψηφοδέλτιο lifestyle”. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Στέφανου Κασσελάκη επιδιώκει να είναι πρώτο κόμμα (!), για να σταλεί “ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας” ενάντια στην “άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη”. Το ΠΑΣΟΚ μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το πλέον ξεκάθαρο, καθώς λέει ότι ζητά την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές για να γίνει “αξιωματική αντιπολίτευση” και να ξεκινήσει εκείνο από θέση ισχύος πλέον τη μάχη κατά της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Καμία πολιτική δύναμη δεν αντιμετωπίζει τα βασικά και επίμαχα ζητήματα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών. Πρόκειται για την εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και θα διαμορφώσουν τις πολιτικές που χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή Ένωση 450 εκατομμυρίων πολιτών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες στις 9 Ιουνίου για να επιλέξουν μεταξύ προτάσεων πολιτικής και προσώπων που θα διαμορφώσουν την πορεία της ΕΕ, αντί να παίξουν παλαιομοδίτικα εκλογικά και πολιτικά παιχνίδια. Το σκεπτικό ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές χρησιμεύουν πρωτίστως ως προοίμιο των εθνικών βουλευτικών εκλογών χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από το ΠΑΣΟΚ το 2009, από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και από τη ΝΔ το 2019. Και στις τρεις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οδήγησαν άμεσα ή έμμεσα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες έχασε το κυβερνών κόμμα.

Το πολιτικό πλαίσιο όμως των ευρωεκλογών του 2024 δεν έχει καμία σχέση με το πλαίσιο του 2009, του 2014 και του 2019. Στη χώρα πλέον υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκβιάσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσω της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2025 και οι επόμενες εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν σε τουλάχιστον τρία χρόνια. Επομένως, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν προσφέρονται για πρόκληση πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, παρά μόνο εάν θεωρεί κάποιος ότι αποτελεί σημαντικό πολιτικό ζήτημα το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ θα είναι το δεύτερο κόμμα, όταν η απόστασή τους από τη ΝΔ θα είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ερχόμενη Ευρωβουλή πρόκειται να λάβει αποφάσεις για καίρια ζητήματα του κοινοτικού μέλλοντος. Τα ζητήματα πρόκειται αναπόδραστα να επηρεάσουν την καθημερινότητα και το εισόδημα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των Ελλήνων.  Η χώρα μας έχει πια ανακτήσει τη θέση του αξιόπιστου εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές θα έχουν μια πολύ σημαντική αποστολή. Να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με αίσθημα λογοδοσίας και με πολιτική συνέπεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments