Πολιτική

Μητσοτάκης: Έως το Σεπτέμβριο θα έχουν αποκατασταθεί τα σχολεία της Θεσσαλίας

Μητσοτάκης: Έως το Σεπτέμβριο θα έχουν αποκατασταθεί τα σχολεία της Θεσσαλίας

Πηγή Φωτογραφίας: [366932] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ Νέα Αριστερά Αλέξη Χαρίτση, για τους πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Ασκώντας νωρίτερα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ο κ.Χαρίτσης δήλωσε μεταξύ άλλων στη Βουλή: «Ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίστηκε έναν μήνα μετά. Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στις αρχές του χρόνου στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, όπου, όπως είπε, «το πολυδιαφημισμένο “επιτελικό κράτος” πνίγηκε στις λάσπες» και σημείωσε ότι μεταφέρει στη Βουλή «την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Εκείνες τις τέσσερις μέρες της νεροποντής αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης και έργων υποδομής της Θεσσαλίας που εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχατε εξαγγείλει και υποτίθεται χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές», τόνισε επισημαίνοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών απαντά «αρχικά με ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης» και «με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλάει για “κομματικά υποκινούμενες” κινητοποιήσεις», κάτι που χαρακτήρισε «προσβολή» προς τους «ανθρώπους που τα σπίτια τους πλημμύρισαν, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, η παραγωγή τους, τα μηχανήματα, χάθηκαν τα ζώα τους, τα μέσα βιοπορισμού τους».

«Και η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βοήθεια στους αγρότες, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακή διαχείριση», καθώς ούτε ο πρώτος κύκλος της αρωγής έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, ούτε έχει γίνει γνωστό το τελικό ύψος της επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν «να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή επιδιόρθωση των ζημιών».

Όσον αφορά την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα σημείωσε πως «χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο». «Στο μεταξύ, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 200 διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει και να «δεσμευτεί» για «τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και «για τη στεγαστική συνδρομή».

Επίσης, του απευθύνει ερώτημα για «τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες», καθώς, όπως λέει, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση» ούτε για τα άμεσα αρδευτικά έργα ούτε όμως και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments