Πολιτική

Πέτσας: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δίπλα στους αγρότες μας κάθε μέρα – Αναγκαία αναδιάρθρωση της ΚΑΠ [vid]

Πέτσας: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι δίπλα στους αγρότες μας κάθε μέρα – Αναγκαία αναδιάρθρωση της ΚΑΠ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟΙΚ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/ EUROKINISSI)

Πέτσας: Διατηρώ επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σε σημερινή συνέντευξή του στο Open, ο κ. Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με τις τρέχουσες αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, υπογράμμισε πως «από το 2019 και μετά, έχουμε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, έχουμε μειώσει τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, έχουμε ενισχύσει τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, πολλές φορές και στα όρια του κανονισμού του ή και ξεπερνώντας αυτά τα όρια όταν είχαμε φυσικές καταστροφές, θυμίζω πως περίπου 1 δισεκατομμύριο έχει δοθεί σε αποζημιώσεις, μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών. Έχουμε προσπαθήσει να βάλουμε φρένο στις τιμές του ρεύματος που πληρώνουν οι αγρότες, με μια σειρά από επιδοτήσεις. Έχουμε προβεί στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για το 2022 και το 2023. Ήμασταν δίπλα και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους αγρότες».​

«Σήμερα, περιμένουμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό ένα συμπληρωματικό πακέτο μέτρων που θα αντιμετωπίζει τις αγωνίες τους σε δύο βασικές κατευθύνσεις», συνέχισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας. «Η μία κατεύθυνση είναι να ενισχύσουμε το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών και μέσω της ενίσχυσης της κρατικής αρωγής και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο έχει να κάνει π.χ. με τη ρύθμιση των οφειλών τους, με άτοκες και με περίοδο χάριτος ρυθμίσεις για ρεύμα και άρδευση. Αλλά και να μη θεωρείται η περιβαλλοντική διάσταση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) ως ένα εμπόδιο στους αγρότες μας έναντι των άλλων αγροτών από την παγκόσμια αγορά, οι οποίοι τροφοδοτούν με ομοειδή προϊόντα την ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Επομένως, θέματα όπως αυτό της αγρανάπαυσης τίθενται στο τραπέζι και περιμένω να ακούσω τον πρωθυπουργό σήμερα, έτσι ώστε να δώσουμε μια ανάσα στους αγρότες μας. Χρειάζεται στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια σοβαρή αναδιάρθρωση της ΚΑΠ. Κάναμε πολλά το 2020-2021 ώστε να πετύχουμε τα ελληνικά συμφέροντα στη διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, αλλά νομίζω πως χρειάζεται να γίνουν και άλλα για την ΚΑΠ.​ Από την αρχή είμαστε δίπλα στους αγρότες.

Νομίζω πως ο πρωθυπουργός δείχνει ότι έχει αντανακλαστικά και μόλις προέκυψε το ζήτημα έρχεται να κάνει κάτι επιπλέον, για να βοηθήσει ανθρώπους που είναι στην καρδιά της υπαίθρου μας – μην ξεχνάμε και τη διάσταση αυτή. Έφτασε η συζήτηση σε ένα επίπεδο και έρχεται ο πρωθυπουργός να δώσει μία λύση. Και αυτό είναι ευπρόσδεκτο», είπε ακόμη ο κ. Πέτσας σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα.

​​Επιφυλάξεις ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Αναφερόμενος, ακόμα, στο νομοσχέδιο που προωθεί τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις εκ μέρους της Εκκλησίας, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Παρακολούθησα με προσοχή την παρέμβαση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου στην Ιεραρχία. Έχουμε λάβει πάρα πολλές επιστολές από διάφορες πλευρές, υπέρ και κατά του νομοσχεδίου. Εγώ, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, διατηρώ επιφυλάξεις. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έχει προστεθεί ένα άρθρο, αλλά οι βασικές επιφυλάξεις αφορούν τα άρθρα 4, 10 και 11, ιδίως το 11. Θα τα συζητήσουμε στην Επιτροπή της Βουλής από τη Δευτέρα και θα δούμε. Πρόκειται για το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι κάτι που ξορκίζει η κυβέρνηση, δεν το υιοθετεί, αλλά η απόκτηση παιδιού με δότη σπέρματος ή με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό και η αυτόματη αναγνώριση στο εσωτερικό, ανοίγει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο. Έχω ακούσει πολλές απόψεις τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα και θα το συζητήσουμε στην Επιτροπή», κατέληξε ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments