Ελλάδα

ΑΕΙ: Διαδικτυακά οι εξετάσεις – Την Πέμπτη το πανελλαδικό συλλαλητήριο

ΑΕΙ: Διαδικτυακά οι εξετάσεις – Την Πέμπτη το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΑΥΡΑ ΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τους καθηγητές του ΑΠΘ που αρνούνται διαδικτυακές εξετάσεις

Ηλεκτρονικά πρόκειται να διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μετά τη συνεδρίασή της, αποφάσισε να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις και τα μαθήματα όπου δεν συμπληρώθηκαν 13 εβδομάδες, υιοθετώντας το πρόσχημα του «να μη χαθεί το εξάμηνο», καθώς υπό κατάληψη τελούν πολλές σχολές. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις είναι «απολύτως διαβλητές».

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του τέως Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011-2015),  και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ , Κωνσταντίνου Γάτσιου, ο οποίος υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα: «Δουλευόμαστε γερά! Γιατί το «αδιάβλητο» απλά δεν υπάρχει. Όλοι στα πανεπιστήμια το γνωρίζουμε, όλοι το συζητούμε μεταξύ μας, ας το πούμε και φωναχτά: οι διαδικτυακές εξετάσεις είναι απολύτως διαβλητές. Δεν είναι μόνο τα ανοικτά βιβλία που τις καθιστούν διαβλητές (αυτό είναι το λιγότερο). Είναι οι φροντιστές που θα «συνδράμουν» τους διαγωνιζόμενους (με το αζημίωτο, ασφαλώς), αλλά και η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, που ανέξοδα απαντά σε όλες σου τις ερωτήσεις και λύνει όλα σου τα προβλήματα”.

Ο ίδιος επισημαίνει πως, αν και φαίνεται ευκολότερος, ο δρόμος που επελέγη από την πλειοψηφία των πανεπιστημίων «δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αποδειχθεί τέτοιος. Ας μην ξεχνάμε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Υπάρχει, επομένως, συνέχεια. Υπάρχει δεύτερος γύρος. Και ο τρόπος που εξελίχθηκε ο πρώτος δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα για τον δεύτερο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών διαπίστωσε ότι «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

Οι φοιτητές σε πανελλαδικό συλλαλητήριο την προσεχή Πέμπτη

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές, που εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες διαδηλώνουν διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία, πτυχία με αξία και όχι σε τιμοκατάλογο, διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια με φοιτητές να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα από όλη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σύλλογοι των φοιτητών υποστηρίζουν πως «πετύχαμε την πρώτη νίκη. Συνεχίζουμε. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε., Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα! Για αυτό η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή».

Παράλληλα καταγγέλλουν «την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, καθώς και στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης τις προηγούμενες εβδομάδες. Παρά τις προσπάθειες τους δεν τρομοκρατούμαστε».

Εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή,  η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δρομολόγησε προκαταρκτική ποινική έρευνα  για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων, οι οποίες απορρέουν από την άρνηση των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments