Nέα της αγοράς

Οι νέες εργασιακές συμβάσεις και η επίδρασή τους στις πληθωριστικές πιέσεις “αγκάθι” για τη Λαγκάρντ

Οι νέες εργασιακές συμβάσεις και η επίδρασή τους στις πληθωριστικές πιέσεις “αγκάθι” για τη Λαγκάρντ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: President of European Central Bank Christine Lagarde addresses a news conference following the meeting of the Governing Council's monetary in Frankfurt, Germany March 10, 2022. Daniel Roland/Pool via REUTERS

Αν και η επικεφαλής της Christine Lagarde εκτίμησε πρόσφατα ότι η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη έχει τουλάχιστον σταθεροποιηθεί, ωστόσο, οι δηλώσεις της βασίζονται κυρίως σε αδημοσίευτα στοιχεία.

Οι νέες εργασιακές συμβάσεις και η επίδρασή τους στις πληθωριστικές πιέσεις έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις επερχόμενες αποφάσεις πολιτικής.

Αν και η επικεφαλής της Christine Lagarde εκτίμησε πρόσφατα ότι η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη έχει τουλάχιστον σταθεροποιηθεί, ωστόσο, οι δηλώσεις της βασίζονται κυρίως σε αδημοσίευτα στοιχεία.

Γι’ αυτό και η Commerzbank επιχείρησε να εξετάσει πώς εξελίσσεται πραγματικά η αύξηση των μισθών και τι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων. Άλλωστε, για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και την περαιτέρω πορεία αυτών, είναι σημαντικό για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ οι μισθοί να αυξάνονται πιο αργά. Αλλά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται έντονα αντί να επιβραδύνονται, επομένως είναι αμφίβολο εάν η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Απρίλιο, όπως αναμένει η αγορά, κατά την Commerzbank.

Η Lagarde κάνει λόγο για σταθεροποίηση της αύξησης των μισθών

Τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πεπεισμένα ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οδεύει προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Ακόμη και ο πρόεδρος της Bundesbank, Nagel, είναι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ έχει «δαμάσει το άπληστο θηρίο, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος περαιτέρω απότομης αύξησης των μισθών».

Για τον Πρόεδρο της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, αυτό είναι το μόνο κομμάτι που λείπει από το παζλ για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, που ούτως ή άλλως περίμεναν οι αγορές εδώ και καιρό. Από τα σχόλια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι θέλουν πρώτα να δουν επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών πριν μειώσουν τα επιτόκια.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde μίλησε για δείκτες που δείχνουν σταθεροποίηση της αύξησης των μισθών. Αλλά όπως διαπιστώνει η Commerzbank, το Indeed Wage Tracker από την διαδικτυακή πύλη εργασίας υποδηλώνει ότι η αύξηση των μισθών έχει αποδυναμωθεί το καλοκαίρι. Ωστόσο, το Indeed Wage Tracker καλύπτει μόνο τις τάσεις των μισθών σε έξι χώρες της Ευρωζώνης και χρησιμοποιεί τους μισθούς που αναφέρονται στις αγγελίες εργασίας στην πλατφόρμα του Διαδικτύου. Ειδικά για τη Γερμανία, αυτή η απόδοση δεδομένων είναι πιθανό να είναι μάλλον φτωχή και ελάχιστα αντιπροσωπευτική.

Αντίθετα, ο δείκτης διαπραγματευόμενων μισθών της ΕΚΤ – μια επίσημη σειρά στοιχείων της ΕΚΤ – καλύπτει την εξέλιξη των συλλογικά συμφωνηθέντων μισθών για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης των αυξήσεων των μισθών. Αντίθετα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7% το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και επομένως ακόμη πιο έντονα από το β’ τρίμηνο.

Ο εσωτερικός «θησαυρός» δεδομένων της ΕΚΤ

Αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde έχει επίσης μια σειρά από «ανεπίσημους» δείκτες μισθών στον χαρτοφύλακά της μαζί με αυτά τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα συλλέγονται σχολαστικά και επεξεργάζονται συνεχώς από τους στατιστικολόγους της ΕΚΤ, δίνοντας στους κεντρικούς τραπεζίτες μια εντύπωση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για τις τάσεις των μισθών στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία είναι προβληματικό για τους παρατηρητές της νομισματικής πολιτικής. Ακόμα κι αν πρόκειται για πειραματικά δεδομένα που εξακολουθούν να αναπτύσσονται περαιτέρω εννοιολογικά, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό περί διαφάνειας που έχει επιφυλάξει η ΕΚΤ για τον εαυτό της. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, καθώς οι μισθοί είναι επί του παρόντος προφανώς ο καθοριστικός παράγοντας για μια πιθανή διαμόρφωση των επιτοκίων.

Οι δείκτες της ίδιας της ΕΚΤ δείχνουν συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών

Τα πειραματικά δεδομένα –επομένως δεν δημοσιεύονται σε σειρά – περιλαμβάνουν την παρακολούθηση μισθών της ΕΚΤ. Όπως και ο επίσημος δείκτης μισθών υπό διαπραγμάτευση της ΕΚΤ, αυτός βασίζεται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εμφανίζει μηνιαία δεδομένα και είναι διαθέσιμος στους κεντρικούς τραπεζίτες λίγες μόλις ημέρες μετά το τέλος του μήνα. Δείχνει επίσης υψηλό βαθμό συγχρονισμού με τον τριμηνιαίο δείκτη της ΕΚΤ βάσει διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ανιχνευτή μισθών της ΕΚΤ, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε κάπως από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, είναι μάλλον πρόωρο να μιλάμε για αντιστροφή της τάσης εδώ, ειδικά καθώς ο αριθμός του Δεκεμβρίου τείνει ελαφρώς ανοδικά και πάλι. Ένα παρόμοιο μοτίβο ήταν ήδη εμφανές το καλοκαίρι του 2022 προτού οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι πιο γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, ο μελλοντικός ανιχνευτής μισθών της ΕΚΤ δείχνει ότι οι μισθοί πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται έντονα μέχρι το τέλος του 2024. Αυτός ο μακροπρόθεσμος δείκτης δείχνει τη μισθολογική τάση που προκύπτει από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν ήδη συναφθεί το 2022 και το 2023 και έχουν γενικά διάρκεια από ένα έως δύο χρόνια. Ακόμη και αν η κάλυψή του μειώνεται με τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα – καθώς όσο περισσότερο κοιτάζει κανείς στο μέλλον τόσο περισσότερες συμφωνίες θα έχουν εξαντληθεί. Έτσι, οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί είναι πιθανό να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 4,5% το 2024.

Πηγή: ot.gr//Αλεξάνδρα Τόμπρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments