Ελλάδα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι εξελίξεις στα μπλόκα Πλατυκάμπου, Πάτρας & Μεγάρων

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι εξελίξεις στα μπλόκα Πλατυκάμπου, Πάτρας & Μεγάρων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαμαρτυρία αγροτών του νομού Τρικάλων με παράταξη τρακτέρ σε κόμβο της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λάρισας, έξω από την πόλη των Τρικάλων, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024. Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά και για περίπου 15 λεπτά τον κόμβο ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης και λύση στα μεγάλα προβλήματά τους. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Συγχρονισμένα μπλόκα αναμένονται το απόγευμα κατα μήκος της Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο ενώ το μεσημέρι πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το μπλόκο στα διόδια των Μεγάρων. Σε λιγότερο από μια ώρα το μπλόκο στην Πάτρα στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αποκλεισμό των εθνικών οδών και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, αποφάσισαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας. Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα», ανέφερε ο Ρ. Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης οι αγρότες πρέπει να έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει προς τον πρωθυπουργό. Τα έξι βασικά αιτήματα αλλά και ένα ξεχωριστό υπόμνημα με τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών – λόγω και του Ντάνιελ – πρέπει να ικανοποιηθούν.

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί», είπε.

Τα αιτήματα των αγροτών Οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. -7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα. -Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. -Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. -Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος. -Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments