Τεχνολογία

O μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας εκτινάχθηκε κατά 8,64%

O μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας εκτινάχθηκε κατά 8,64%

Πηγή Φωτογραφίας: pc mag greece, International Corporation- SMIC- Baidu, Tencent, JD.com, Alibaba κ.α να καταγράφουν υψηλές πτήσεις.

Οι μετοχές τεχνολογίας πρωτοστάτησαν στην άνοδο με τις Semiconductor Manufacturing

Οι αρχές στην Κίνα λαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της αγοράς όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει από τις αρχές του έτους, με το κινεζικό χρηματιστήριο να παίρνει μια πολύτιμη ανάσα τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας. Μια ανάσα που βοήθησε τον δείκτη Shanghai Composite να αποφύγει την καθοδική διάσπαση των χαμηλών του 2020 και τον Hang Seng την καθοδική διάσπαση των χαμηλών του 2022.

Οι μετοχές τεχνολογίας πρωτοστάτησαν στην άνοδο με τις Semiconductor Manufacturing

International Corporation- SMIC- Baidu, Tencent, JD.com, Alibaba κ.α να καταγράφουν υψηλές πτήσεις.

Η SMIC μάλιστα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας εκτινάχθηκε κατά 8,64% παρά το γεγονός ότι ανέφερε πτώση 55% στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Για ολόκληρο το έτος, τα έσοδα ήταν 6,32 δις δολάρια από 7,27 δις δολάρια το 2022 και τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν στα 902,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023 από 1,82 δις δολάρια το προηγούμενο έτος.

Ούτε οι προβλέψεις για τα φετινά περιθώρια ικανοποίησαν, καθώς η SMIC αναμένει μεικτό περιθώριο μεταξύ 9-11% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 16,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Παρά ταύτα, υπάρχουν προσδοκίες ότι ο κλάδος μπορεί να ανακάμψει το επόμενο έτος στην Κίνα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα που χρησιμοποιούν ημιαγωγούς, όπως smartphone και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Η εταιρεία άλλωστε έχει μπει εδώ και μήνες στο διεθνές προσκήνιο, όταν οι αναλυτές ανέδειξαν ότι βοήθησε τη Huawei στην ανάπτυξη ενός από τα πιο προηγμένα τσιπ που έχουν ποτέ κατασκευαστεί εγχώρια στην Κίνα.

Πρόκειται για το τσιπ που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά smartphone Mate 60 της Huawei που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο και έχει συγκεντρώσει τις προσδοκίες της κινεζικής κυβέρνησης για την παραγωγή τσιπ επόμενης γενιάς, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, χάρη σε αυτό το τσιπ, η Huawei «μπήκε και πάλι στο παιχνίδι» με το Mate 60, επιστρέφοντας στη λίστα των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών smartphone στην Κίνα, αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά σχεδόν 50% το τέταρτο τρίμηνο και προκαλώντας καθίζηση στις πωλήσεις του iPhone της Apple στην Κίνα.

Πόσο κοντά είναι η Κίνα στην παραγωγή τσιπ επόμενης γενιάς

Μετά τον τελευταίο επεξεργαστή Kirin, ένα τσιπ 7 νανομέτρων που σχεδιάστηκε από την Huawei και κατασκευάστηκε από την SMIC για το smartphone Mate 60 Pro, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έναν νέο επεξεργαστή 5nm, υποστηρίζοντας τον στόχο του Πεκίνου για προηγμένους ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στόχος του Πεκίνου είναι να κατασκευαστούν φέτος εντός της Κίνας επεξεργαστές smartphone επόμενης γενιάς, έτσι ώστε η χώρα να καταστεί αυτάρκης στον κλάδο των ημιαγωγών, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, μπλοκάροντας τις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των FT, η SMIC έχει δημιουργήσει νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη για τη μαζική παραγωγή των τσιπ που σχεδιάστηκαν από τη Huawei, αυξάνοντας την τρέχουσα παραγωγική της ικανότητα 7nm για να κατασκευάσει περισσότερα τσιπ Kirin και GPU AI.

Επιπλέον, η SMIC θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον απόθεμα εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία που στάλθηκε πέρυσι και πρόλαβε να το αποθηκεύσει πριν πληγεί από τους νέους περιορισμούς, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή πιο μικροσκοπικών τσιπ 5 νανομέτρων. (σ.σ:Μπορεί το Πεκίνο να ισχυρίζεται ότι η SMIC θα δημιουργήσει 5nm chips, βασιζόμενη αποκλειστικά σε δικό της εξοπλισμό και χωρίς ξένη υποστήριξη, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική).

Υπενθυμίζουμε ότι οι γραμμές κατασκευής τσιπ 7nm και 5nm περιλαμβάνουν μηχανές των ΗΠΑ και μηχανήματα λιθογραφίας της ολλανδικής ASML. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ολλανδία και την Ιαπωνία προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα πιο προηγμένα εργαλεία τσιπ.

Η γραμμή παραγωγής της SMIC λοιπόν θα κατασκευάζει τσιπ Kirin σχεδιασμένα από τη μονάδα HiSilicon της Huawei, τα οποία θα προορίζονται για τις νέες εκδόσεις των premium smartphones της τελευταίας.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι η κατασκευή των τσιπ 5 νανομέτρων υποδεικνύει την πρόοδο της Κίνας στην τεχνολογία των ημιαγωγών παρά τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ και έδωσε στην κυριολεξία το «φιλί της ζωής» στη Huawei, η οποία είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της έλλειψης ημιαγωγών αιχμής, εντούτοις τα τσιπ 5nm παραμένουν μια γενιά πίσω από τα πρωτοποριακά 3nm που παράγει η Νvidia.

Εάν όμως η παραγωγή κριθεί αρκετά επιτυχημένη για smartphones, τότε η SMIC θα τολμήσει να κάνει ένα βήμα παραπάνω προκειμένου να μειώσει το χάσμα μεταξύ των εναλλακτικών τσιπ ΑΙ της Κίνας και των μονάδων επεξεργασίας γραφικών της Νvidia: Θα προχωρήσει στην παραγωγή του πιο ισχυρού επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης της Huawei, του Ascend 920 στα 5 nm.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το τσιπ 7nm Ascend 910b της Huawei θεωρείται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες εναλλακτικές λύσεις έναντι των κορυφαίων επεξεργαστών AI της Nvidia.

Ωστόσο, η δημιουργία πιο προηγμένων τσιπ έχει επιφέρει πρόσθετα κόστη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η SMIC χρεώνει 40% έως 50% περισσότερο για προϊόντα από τους κόμβους κατασκευής 5nm και 7nm από ό,τι η TSMC, ενώ η απόδοση της- ήτοι ο αριθμός των τσιπ που θεωρούνται αρκετά καλά για αποστολή στους πελάτες – είναι επίσης λιγότερη από το ένα τρίτο της TSMC. Έχει λοιπόν δρόμο μπροστά της.

Όμως από την επιτυχία ή όχι αυτών των γραμμών παραγωγής της SMIC δεν θα εξαρτηθεί απλά το μέλλον της βιομηχανίας των ημιαγωγών της Κίνας, αλλά και η επεκτατική πολιτική της απέναντι στην Ταϊβάν, την έδρα της πολυτιμότερης ίσως εταιρείας του κόσμου, που φτιάχνει περίπου το 90% των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο, της TSMC.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πηγή: liberal.gr//Μαίρη Βενέτη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments