Πολιτική

Παπαστεργίου: Προσοχή στα παραπλανητικά e-mail – Τι διευκρίνισε για τα εισιτήρια διαρκείας στα γήπεδα

Παπαστεργίου: Προσοχή στα παραπλανητικά e-mail – Τι διευκρίνισε για τα εισιτήρια διαρκείας στα γήπεδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ενημέρωση για τα νομοσχέδια κυβερνοασφάλειας αλλά και για τα εισιτήρια διαρκείας και ζητήματα ταυτοποίησης, καθώς ανοίγουν τα γήπεδα, έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Ertnews.

Αποκρούστηκαν μισό εκατομμύριο επιθέσεις μόνο σε κυβερνητικές σελίδες

Ενημέρωση για τα νομοσχέδια κυβερνοασφάλειας αλλά και για τα εισιτήρια διαρκείας και ζητήματα ταυτοποίησης, καθώς ανοίγουν τα γήπεδα, έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Ertnews.

«Πλέον αγοράζουμε κανονικά το εισιτήριό μας, όπως το αγοράζαμε από τις πλατφόρμες και από τις ομάδες. Απλώς το εισιτήριο πλέον εισάγεται στο ψηφιακό μας πορτοφόλι (gov wallet), προκειμένου να ξέρουμε ώρα εισόδου στο γήπεδο, ενώ για τα παιδιά κάτω από 15 τα παίρνουμε μαζί μας με διπλό εισιτήριο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δημιουργείται κεντρικό σημείο συντονισμού κι αυτό θα είναι η EETT, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται αιτήματα βοήθειας για ηλεκτρονικές απάτες ή παραπλάνηση.

«Η Ελλάδα μέσα στην πρωτοπορία της στην πληροφορική έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα ότι οι πολίτες σήμερα πιστεύουν πραγματικά ότι μέσω του gov.gr γίνονται πάρα πολλά πράγματα, που όντως γίνονται. Δυστυχώς, όμως, έρχονται πλέον και πάρα πολλά παραπλανητικά email όπως για την επιστροφή φόρου», είπε ο κ. Παπαστεργίου και απευθυνόμενος στους πολίτες τους κάλεσε: «Να έχουν κατά νου ότι ποτέ δεν πρόκειται να δώσουμε, να ζητήσουμε προσωπικά τους στοιχεία, κωδικούς τραπεζών. Να προσέχουν πάρα πολύ όταν διαβάζουν ένα email, σε ποια σελίδα τους πηγαίνει αυτό και, αν δεν είναι η σελίδα επίσημη του ελληνικού κράτους, να μη συνεχίζουν τη διαδικασία».

Αποκρούστηκαν μισό εκατομμύριο επιθέσεις μόνο σε κυβερνητικές σελίδες

«Ας είμαστε ρεαλιστές στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Φοβάμαι πως όλες οι κυβερνήσεις θα είμαστε ένα βήμα πίσω. Το θέμα είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μπορούμε να αντιδράσουμε. Και στο κομμάτι αυτό είμαστε καλά. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε πολύ σοβαρά φαινόμενα ή γεγονότα κυβερνοεπιθέσεων που να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο υπουργός.

Περίπου 13,3 εκατομμύρια ήταν οι επιθέσεις σε μία εβδομάδα που χτυπάνε μια σελίδα, προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην προβολή της. Είχαμε και περίπου μισό εκατομμύριο πιο σοβαρές επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές σελίδες, οι οποίες αποκρούστηκαν. Δεν σημαίνει πως πάντα αυτές οι επιθέσεις θα μπορούν να αποκρούονται με επιτυχία και πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο. Γι’ αυτό και περάσαμε το νέο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο στην ουσία εναρμονίζει πλέον τις πολιτικές μας με αυτές που και η Ευρώπη ζητά να κάνουμε.

Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολύ πιο ευρύ για την κυβερνοασφάλεια, γιατί πλέον από τον Οκτώβρη και μετά, οι εποπτευόμενοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές που θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες θα είναι περίπου 2.000», είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Νομοθετήματα – «τείχη κυβερνοασφάλειας»

Στην ερώτηση για την ηλεκτρονική παραπλανητική διαφήμιση που χρησιμοποίησε παράνομα και πρόσωπα της ΕΡΤ, ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτό είναι το πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη που «μπορεί να φτιάξει πολύ αληθοφανή βίντεο, τέτοια τα οποία θα μπορούσαν να παραπλανήσουν έναν καλόπιστο καταναλωτή». Το αδελφό νομοσχέδιο του νόμου κυβερνοασφάλειας, το Digital Servies Act, στοχεύει στο συγκεκριμένο πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Το νέο κεντρικό σημείο συντονισμού, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αναλαμβάνει την ίδια μέρα να ειδοποιήσει τον αντίστοιχο φορέα στη χώρα που έχει έδρα η πλατφόρμα κάθε παραπλανητικής διαφήμισης, ενώ μέχρι τώρα στέλναμε ένα email και περιμέναμε πότε και αν θα διαβαστεί. Αυτό το πράγμα, λοιπόν, αυτοματοποιεί και μπαίνουν και καινούργια πλαίσια και δικαιώματα για τους καταναλωτές.

«Το πρώτο νομοσχέδιο κυβερνοασφάλειας ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή και δημιουργεί τα τείχη γύρω από τα συστήματα πληροφορικής, για να μην έχουμε εισβολές και το δεύτερο, το οποίο έρχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αφορά το περιεχόμενο, δηλαδή αυτό το οποίο είναι πλέον μέσα σε αυτά τα τείχη», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Ανοίγουν τα γήπεδα – Εισιτήριο και ταυτοποίηση

«Τρία πράγματα κάνουμε από σήμερα που πλέον τα γήπεδα ανοίγουν. Πρώτον, έχουμε έτοιμη τη νομοθεσία, άρα τα γήπεδα δεν ανοίγουν με τους ίδιους όρους, γιατί το έχω ακούσει πολύ αυτό. Αν ανάψει ένα πυροτέχνημα, ένα βεγγαλικό, μια φωτοβολίδα, πέσει μια κροτίδα, έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές. Οι ίδιοι οι φίλαθλοι που ενώ σε έναν αγώνα ελληνικό άναβαν καπνογόνα, είναι οι ίδιοι που σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα, ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η αυτοματοποίηση, δεν κάνανε απολύτως τίποτα.

Το δεύτερο πράγμα είναι οι κάμερες. Πλέον οι ομάδες ήδη τοποθετούν κάμερες. Και μιλάμε για πολλές κάμερες σε ένα σύγχρονο γήπεδο. Σήμερα μπορεί να έχει και 200 και 250 κάμερες, ενώ στην προηγούμενη κατάσταση υπήρχαν γήπεδα με 5 και 6 κάμερες, δεν μπορούσαν να καλύψουν όλο το κομμάτι αυτό της ασφάλειας.

Το τρίτο κομμάτι είναι η ταυτοποίηση. Πλέον αγοράζουμε κανονικά το εισιτήριό μας, όπως το αγοράζαμε από τις πλατφόρμες αγοράς, από τις ομάδες.

Απλώς το εισιτήριο πλέον εισάγεται στο ψηφιακό μας πορτοφόλι (gov wallet) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και παιδιά πάνω από 15 ετών. Για τα διαρκείας υπάρχουν οι ομάδες οι οποίες έχουν το 80% των εισιτηρίων, άρα θα ακυρώναμε την ταυτοποίηση, αν τα διαρκείας δεν έμπαιναν μέσα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

«Κάνω πλειστηριασμό στο διαρκείας μου»

«Κάτι το οποίο ρωτάνε πάρα πολλοί πολίτες είναι αν τελικά το διαρκείας θα το μεταβιβάζουν σε κάποιον τρίτο. Η αλήθεια είναι πως εγώ κάνω πλειστηριασμό εντός εισαγωγικών, διότι δεν προλαβαίνω να πάω. Εναπόκειται στην πολιτική κάθε ομάδας για το αν τελικά θα θελήσει τα διαρκείας να μεταβιβάζονται ή όχι», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ψηφιοποίηση της οδικής ασφάλειας – Νέο σύστημα εξετάσεων

«Ο πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το κομμάτι της οδικής ασφάλειας. Την προηγούμενη εβδομάδα πέντε υπουργοί βρεθήκαμε και συζητήσαμε για νέα μέτρα και πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικά χρήση της τεχνολογίας, για να φέρουμε καινούργια δεδομένα. Κατ’ αρχάς, μπορούμε πλέον, με τα δεδομένα που έχουμε, από GPS πιθανώς να δώσουμε ένα σήμα στην αστυνομία ανώνυμα, γιατί υπάρχει και θέμα προσωπικών δεδομένων σχετικά με οχήματα που τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Στις εθνικές οδούς η Τροχαία έχει αγοράσει νέας γενιάς κάμερες, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι πλέον που μπορούμε να διαπιστώσουμε το πόσο γρήγορα ένα όχημα τρέχει.

Για το θέμα των εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης τον Σεπτέμβρη θα έχουμε λογικά έτοιμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών ένα τελείως καινούργιο σύστημα, πολύ πιο διασφαλισμένο, πιο εγγεγραμμένο, έτσι ώστε και εκεί να κλείσουμε μια πιθανή μαύρη τρύπα που μέχρι σήμερα υπήρχε λόγω παλαιότητας των συστημάτων.

Η δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια ήταν τεράστια και στην ουσία ήταν το άνοιγμα των βάσεων δεδομένων. Το να μπορούν αυτά τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα σε όποιον νόμιμα τα ζητά. Μιλήσαμε πλέον για την επόμενη γενιά ψηφιακής διακυβέρνησης και την κατάργηση πιστοποιητικών. Μέσα από το wallet θα γίνεται διακίνηση δεδομένων και όχι πλέον εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός.

Πανεπιστήμια και κυβερνοασφάλεια

Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να μην πέφτει ο server την ώρα των ψηφιακών εξετάσεων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε ότι ο χρόνος που περιορίζει ένας καθηγητής σε έναν φοιτητή να απαντήσει πιθανώς είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει τη χρήση οποιασδήποτε μηχανής που θα έδινε το ίδιο αποτέλεσμα σε επίπεδο στον καθηγητή.

«Προφανώς υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσεις το κομμάτι αν ο φοιτητής θα αντιγράψει ή όχι. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να ξέρω και για ποιον λόγο ένας διοικητικός υπάλληλος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα συστήματα ενός πανεπιστημίου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γινόταν μια απεργία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα κατεβάζαμε τα συστήματα του δημοσίου γιατί απεργούμε. Νομίζω πως είναι πραγματικά αδιανόητο.

Τα δεδομένα είναι πλούτος, τα δεδομένα είναι η ασφάλειά μας και θα πρέπει με κάθε τρόπο όλοι μας να βρούμε τρόπο να τα θωρακίσουμε, γιατί αυτός ο νέος οργανισμός θα έχει και αυτόν τον προορισμό, να βάλει διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους και συμπεριλαμβάνονται τα πανεπιστήμια», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Πάντως η Ευρώπη, παρότι την κατηγορούν για χίλια μύρια όσα στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης κατέληξε σε κείμενο, το οποίο θα πάει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Με αυτή την νομοθεσία θα ξεκαθαρίσουμε τι κάνει η μηχανή και τι κάνει άνθρωπος και πόσο τελικά θα πρέπει η τεχνητή νοημοσύνη να είναι δίπλα στον άνθρωπο χωρίς να τον υποκαταστήσει», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments