Nέα της αγοράς

Τριγμοί στο πρόγραμμα για Χρυσή Βίζα από το νέο όριο των 800.000 ευρώ

Τριγμοί στο πρόγραμμα για Χρυσή Βίζα από το νέο όριο των 800.000 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Φρένο στις ξένες επενδύσεις φέρνουν οι αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Σημειώνουν ότι η Χρυσή Βίζα έχει ελάχιστη συμβολή στην αύξηση τιμών κατοικιών.

Δυσμενείς επιπτώσεις στην επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων θα έχει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά τα όρια επενδύσεων για τη Χρυσή Βίζα, υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, που εκτιμούν ότι η χώρα ίσως χωριστεί σε τρεις ζώνες για τις ανάγκες του προγράμματος.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το όριο ελάχιστων επενδύσεων του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί έως και σε 800.000 ευρώ ξάφνιασε την αγορά που σπεύδει τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή σε ένα από τα πιο πετυχημένα επενδυτικά προγράμματα της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ως κύριο στόχο, αν και φαίνεται ανήμπορη να λύσει τα πολλά προβλήματα της αγοράς ακινήτων που έχουν βαθιές ρίζες στα διαρθρωτικές ανεπάρκειες της οικονομίας και τα άλυτα θέματα της δεκαετούς κρίσης.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, μεσίτες, δικηγόροι και κατασκευαστικές εταιρείες κάνουν λόγο για «δαιμονοποίηση» του προγράμματος, που ελάχιστα έχει να κάνει με το ράλι τιμών που παρατηρείται στην αγορά κατοικίας τα τελευταία χρόνια.

Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι μόνο το 10% των 15.000 ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη Χρυσή Βίζα αξιοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, τη στιγμή που ο συνολικός συνολικός αριθμός των κατοικιών που προσφέρονται στα Airbnb ανέρχεται σε περίπου στις 170.000.

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βαρνάβας, Δ/νων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Varnavas Law Firm και μέλος του Advisory Committee του Investment Migration Council (IMC) με έδρα την Γενεύη, τονίζει σε δηλώσεις του στο BD πως το πρόγραμμα Golden Visa δεν είναι καταλύτης των εξελίξεων.

Πρόκειται για ένα επιτυχημένο επενδυτικό πρόγραμμα που βοηθάει να προστεθούν νέα ακίνητα στο οικιστικό απόθεμα, τα οποία κατά 90% μισθώνονται με καλύτερους όρους και χαμηλότερα μισθώματα από τον μέσο όρο, εξηγεί ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι αυξάνει, επίσης, τη ροή του χρήματος στην αγορά με φρέσκα κεφάλαια.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα από το εξωτερικό δεν συνεισφέρει μόνο νέα κεφάλαια, έχοντας φέρει εισροές κεφαλαίων ύψους 2,6 δις ευρώ, αλλά υποστηρίζει, επίσης, την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, καθώς οι Έλληνες αγοραστές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων λόγω των χαμηλών μισθών και της σχεδόν ανύπαρκτης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Νέες συνθήκες, παλαιά όρια επενδύσεων

Αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αύξηση του ορίου στα 800.000 ευρω για δημοφιλείς περιοχές θα καταστήσει το ελληνικό πρόγραμμα εκτός διεθνούς ανταγωνισμού, συγκλίνουν οι απόψεις ότι τα σημερινά όρια επενδύσεων είναι ξεπερασμένα.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας ήταν η πιο περιζήτητη του κόσμου το 2023, καθώς το πρόγραμμα σημείωσε νέο ρεκόρ, προσελκύοντας περίπου 200 εκατ. ευρώ τον μήνα σε ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Investment Migration Insider (IMI).

Καθώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην έλλειψη κατοικιών, τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα μικρότερα αστικά κέντρα και τα νησιά, στοχοποιείται όλο και περισσότερο το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο άλλαξε πρόσφατα τους κανόνες του προγράμματος, χωρίζοντας τη χώρα σε δύο ζώνες.

Στις ακριβές περιοχές της χώρας, όπως τα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας, η Μύκονος και η Σαντορίνη, διπλασιάστηκε το ελάχιστο ποσό επένδυσης που απαιτείται για τη Χρυσή Βίζα στα 500.000 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές το ελάχιστο ποσό επένδυσης παραμένει στις 250.000 ευρώ.

Τονίζεται ότι όταν πρώτα δόθηκε στους πολίτες τρίτων χωρών το 2013 το δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια διαμονής για την Ευρώπη μέσα από τις επενδύσεις στην Ελλάδα το όριο ήταν στα 250.000 ευρώ, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται και σήμερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Έμπειρο στέλεχος της αγοράς με πολύχρονη πείρα στον κλάδο τονίζει στο Businessdaily.gr ότι ίσως μια λύση που θα εξετάσει η κυβέρνηση είναι να χωριστεί η χώρα σε τρεις ζώνες, ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα πιο δίκαια και αποτελεσματικά.

«Στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια ίσως δούμε το όριο των 500.000 ευρώ να καταργηθεί αν και δεν νομίζω να φτάσει από τη μια στιγμή στην άλλη τα 800.000 ευρώ. Το θεωρώ βέβαιο ότι στα δυτικά προάστια της Αθήνας και στον Πειραιά θα αυξηθεί το ελάχιστο ποσό που βρίσκεται στα 250.000 ευρώ. Είναι πλέον πολύ χαμηλό πια», εξηγεί ο ίδιος. «Για τα υπόλοιπα σημεία της χώρας, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ξένους επενδυτές, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί μια τρίτη κατηγορία ώστε να δοθεί ώθηση σε άλλες περιοχές», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: businessdaily.gr//ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments