Nέα της αγοράς

Ναυτιλία: Κυοφορείται ένας κολοσσός στα φορτηγά

Ναυτιλία: Κυοφορείται ένας κολοσσός στα φορτηγά

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη γενική συνέλευση της Eagle Bulk προκειμένου οι μέτοχοί της να εξετάσουν τη μεγάλη πρόταση εξαγοράς της από την ελληνικών συμφερόντων Star Bulk του Πέτρου Παππά.

Σύμφωνα με ενημερωτικό της Eagle Bulk, οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να συμμετέχουν στη συνέλευση στις 5 Απριλίου 2024.

Στη συμφωνία, δε, εμπλέκονται δύο ακόμα ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, η Danaos Shipping συμφερόντων δρ. Ιωάννη Κούστα, η οποία έχει το 16% της Eagle, καθώς και η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδη με ποσοστό 14,9%.

Το fund Oaktree

Κοινός παρονομαστής των Star Bulk και Eagle Bulk είναι και το αμερικανικό fund Oaktree, το οποίο συμμετέχει μετοχικά και στις δύο εταιρείες.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Η νέα εταιρεία θα έχει έναν στόλο 170 bulk carriers όλων των μεγεθών, δημιουργώντας έναν κολοσσό στα φορτηγά πλοία.

Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, η Star bulk με στόλο 118 πλοίων αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια (1,93 δισ. δολάρια) στην αγορά του Nasdaq και η Eagle Bulk με στόλο 52 πλοίων φτάνει τα 582,7 εκατ. δολάρια στον ΝYSE.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις της συμφωνίας, με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, όπου η Star Bulk έφτασε τα 950 εκατ. δολάρια σε έσοδα, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Όσον αφορά την προαναγγελθείσα συγχώνευση όλων των μετοχών μας με την Eagle Bulk, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της συναλλαγής το πρώτο εξάμηνο του 2024. Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις. Η ψηφοφορία των μετόχων της Eagle Bulk θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου 2024.

Πιστεύουμε ακράδαντα στα λειτουργικά και οικονομικά οφέλη από τη συνένωση των δύο εταιρειών και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στη ναυτιλία ξηρού χύδην φορτίου».

Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του έτους ολοκληρώθηκε η επαναγορά 20 εκατομμυρίων μετοχών αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων από την Oaktree.

Σύμφωνα με τη δηλωμένη μερισματική πολιτική της εταιρείας, ενέκρινε διανομή μερίσματος ύψους 0,45 δολ. ανά μετοχή, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που διανεμήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 σε 1,1 δισ. δολάρια.

«Συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς επενδύοντας στην ανανέωση του στόλου μας, έχοντας αυξήσει το μέγεθος της παραγγελίας μας για νεότευκτα πλοία από δύο σε πέντε τελευταίας γενιάς, υψηλών προδιαγραφών Eco Kamsarmaxes, που παραδίδονται το 2025-2026.

Επιπλέον, έχουμε αρχίσει να παραλαμβάνουμε τη μακροχρόνια ναυλωμένη Eco χωρητικότητά μας, λειτουργώντας επί του παρόντος δύο πλοία από τα έξι που αναμένουμε να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του 2024» σημείωσε ο κ. Παππάς, ενώ προσέθεσε:

«Τέλος, η Star Bulk είναι υπερήφανη που είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του πρόσφατα εγκαινιασμένου Κέντρου Μείωσης Εκπομπών Ναυτιλίας, το οποίο θα εδρεύει στην Αθήνα. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το κέντρο θα έχει ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών, να προσελκύσει χρηματοδότηση και να ηγηθεί πρωτοβουλιών που θα επιταχύνουν τον ρυθμό της καινοτομίας στον κλάδο μας».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την αγορά χύδην ξηρού φορτίου, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι παραμένουν θετικές. Και αυτό λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που δημιουργούν ζητήματα στο θαλάσσιο εμπόριο, αλλά και της ανάκαμψης της ζήτησης που υποστηρίζεται από τις μεγάλες παγκόσμιες επενδυτικές ανάγκες σε υποδομές για την πράσινη μετάβαση του κόσμου».

Το 4ο τρίμηνο

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη ύψους 39,7 εκατ. δολαρίων ή 0,45 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ύψους 85,8 εκατ. δολαρίων ή 0,84 δολ. ανά μετοχή.

Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα από λειτουργικές δραστηριότητες για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ήταν 85,8 εκατ. δολάρια, έναντι 116,3 εκατ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Τα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν στα 263,5 εκατ. δολάρια από 294,8 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τα έσοδα από ισοδύναμα χρονοναύλωσης ήταν 191,9 εκατ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments