Αθλητισμός

Η παρέμβαση του Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό

Η παρέμβαση του Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό

Πηγή Φωτογραφίας: [367299] EUROPA CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΟΣΦΠ - ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η πρώτη επιτυχημένη γεύση του Ολυμπιακού με τον Μεντιλίμπαρ και τους Ρόντινεϊ, Κάρμο και Φορτούνη που ήταν κάτι παραπάνω από κομβικοί στο παιχνίδι με τη Φερεντσβάρος.

Ο Ρόντινεϊ είναι κομβικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και το έχει αποδείξει πολλάκις στον ένα χρόνο και κάτι που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η απόδοσή του όμως και η συνεισφορά του σε άμυνα και επίθεση στον αγώνα με την Φερεντσβάρος ήταν σε άλλο επίπεδο. Είναι από εκείνες τις βραδιές που ένας παίκτης δείχνει από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος. Και συμπαρασύρει στον ρυθμό του και τους συμπαίκτες του.

Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ – χαφ εξουδετέρωσε τον συμπατριώτη του (και έναν από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της ουγγρικής ομάδας) Μαρκίνιος, δεν επέτρεψε στον Ραμίρες να γίνει απειλητικός, δεν άφησε τον Ρομντχάν -που έπαιξε ως αλλαγή- να πάρει ανάσα και, ταυτόχρονα, δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα της Φερεντσβάρος και είχε την ασίστ στο γκολ του Ελ Κααμπί.

Ο έμπειρος αμυντικός με καρδιά λιονταριού δεν έβλεπε κανέναν απέναντί του στη μαγική βραδιά του. Και μαζί με εκείνον και οι υπόλοιποι τρεις συμπαίκτες του στην άμυνα. Ο πύργος Κάρμο δίνει κάτι το διαφορετικό, προσφέρει σιγουριά, εμπιστοσύνη και δίπλα του ήταν πολύ καλός και ο Ντόη.

Ο Πορτογάλος στόπερ διαθέτει υψηλή ποιότητα, αντίληψη, “διαβάζει” καλά το παιχνίδι του αντιπάλου, έχει σωστές τοποθετήσεις, ενώ δεν θα αργήσει η ώρα που θα σκοράρει. Ήδη, θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να είχε συμβεί στους αγώνες με τον ΟΦΗ και την Φερεντσβάρος. Ταυτόχρονα, εξαιρετικός ήταν και ο Ορτέγκα ο οποίος τα πήγε περίφημα πάνω στον Ζαχάριασεν, αλλά και στους Μακρέτσκις, Γουίνγκο που έβγαιναν από την πλευρά του.

Ο Έσε ήταν καταλυτικός στο κέντρο, προσφέροντας ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, κάλυψε πολλούς χώρους, έκανε τάκλιν, κέρδισε μονομαχίες και μοίρασε σωστά την μπάλα, ενώ καλή παρουσία είχαν επίσης ο Αλεξανδρόπουλος και ο Καρβάλιο. Ο Μασούρας παίζοντας στη δεξιά πλευρά της επίθεσης πίεσε αρκετά ψηλά, αλλά δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός, αλλά η ουσία είναι ότι οι ερυθρόλευκοι βρήκαν τελικά το γκολ με τον Ελ Κααμπί και έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στους “16” του Conference League.

Η κλάση του Φορτούνη έκανε τη διαφορά και σε αυτό το παιχνίδι, με τις εμπνεύσεις του, τις επελάσεις του, τον δημιουργικό οίστρο, τις καλές εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ, ενώ από τα πόδια του ξεκίνησε το μοναδικό ερυθρόλευκο τέρμα.

Είχε τις περισσότερες επαφές με την μπάλα, τις πιο πολλές επιτυχημένες μακρινές πάσες, μεγάλο ποσοστό ακρίβειας στις μεταβιβάσεις του και πολύ καλή συνεργασία με τους μέσους και επιθετικούς. Και όλα αυτά υπό το βλέμμα του Λάγιος Ντέταρι που βρισκόταν στα επίσημα του Καραϊσκάκης.

Η επίδραση του Μεντιλίμπαρ

Όλα τα παραπάνω όμως λειτούργησαν καλά, γιατί υπήρχε στον πάγκο ένας κανονικός προπονητής που έκανε τα απλά και τα έκανε σωστά. Ο Μεντιλίμπαρ έχοντας λίγα εικοσιτετράωρα στο Ρέντη δεν θέλησε να ανακατέψει πολύ την ομάδα. Όμως, η παρέμβασή του είχε ως βάση ένα ορθολογικό σχήμα το οποίο θα μπορούσε να υπηρετήσει αυτό που θέλει, δηλαδή “όλοι συμμετέχουμε στην άμυνα και όλοι μαζί στην επίθεση”.

Δεν είναι τυχαίο, ότι όσο περνούσε η ώρα, ο Ολυμπιακός γινόταν ολοένα πιο σκληρός στην άμυνα μη επιτρέποντας στη Φερεντσβάρος να τον απειλήσει ουσιαστικά στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα και, παράλληλα, γινόταν πιο επιθετικός με συνέπεια να δημιουργήσει ευκαιρίες και να φτάσει στο γκολ και στη νίκη.

Οι δε αλλαγές του Βάσκου κόουτς έγιναν στο σωστό τάιμινγκ και με στόχευση αφενός μεν να μην δημιουργηθούν κενά στα μετόπισθεν αφετέρου δε να βρεθούν οι στιγμές στην επίθεση που θα οδηγούσαν στο τέρμα και στους πανηγυρισμούς των φίλων του Ολυμπιακού.

Ο Ποντένσε έδωσε φρεσκάδα και ταχύτητα στα πλάγια της επίθεσης, ο Όρτα συμπλήρωσε το παζλ στον άξονα μη επιτρέποντας μαζί με τον Έσε και τον Καρβάλιο να περνούν οι αντίπαλοι κάθετες πάσες, ενώ όταν αντικαταστάθηκε ο τελευταίος, πέρασε στο ματς ο Γιόβετιτς και εκεί “ξεκλείδωσε” η άμυνα των Ούγγρων.

Ο Μαυροβούνιος επιθετικός έπαιξε λίγο πιο πίσω από τον Ελ Κααμπί, του πέρασε δύο πάσες για γκολ μέσα σε ένα δεκάλεπτο, ενώ στο τέρμα του Μαροκινού τράβηξε έναν στόπερ μαζί του στο πρώτο δοκάρι και επέτρεψε στον Αφρικανό να υποδεχτεί την μπάλα στο δεύτερο και να σκοράρει. Η χρησιμοποίηση του Γιόβετιτς σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού κινούμενος ανάμεσα στις γραμμές αποδείχτηκε καθοριστική προκειμένου η πειραϊκή ομάδα να πετύχει τον στόχο της.

Ο Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας πέντε Έλληνες παίκτες στην ενδεκάδα, τους Πασχαλάκη, Ντόη, Αλεξανδρόπουλο, Μασούρα και Φορτούνη, που έχει και αυτό τη σημασία του, ενώ είχε άλλους τρεις στον πάγκο (Ρέτσο, Αποστολόπουλο και Τζολάκη).

Πλέον, το ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος στην Ουγγαρία την προσεχή Πέμπτη (22/2) έτσι ώστε να πάρει την πρόκριση, καθώς η Φερεντσβάρος έδειξε ότι είναι μια καλή και δουλεμένη ομάδα, με αυτοματισμούς και αρκετά επικίνδυνη όταν βρει χώρους στην επίθεση. Μέχρι τότε όμως υπάρχει ακόμη χρόνος, αυτό που προέχει για τον Ισπανό τεχνικό και τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είναι η νίκη στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Πηγή: sport24.gr//ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΛΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments