People

Ο φυλακισμένος ακτιβισμός του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος ακτιβισμός του Αλεξέι Ναβάλνι

Πηγή Φωτογραφίας: Cbsnews.com

Ο Ναβάλνι προσπάθησε να αμφισβητήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην κάλπη, αλλά του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

«Σιώπησε» η φωνή της αντίστασης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όντας κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε ηλικία 47 ετών στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο3 στον Αρκτικό κύκλο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Ο εκδότης της ρωσικής εφημερίδας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν «δολοφονία» και είπε ότι πιστεύει ότι η σκληρή μεταχείριση οδήγησε στον θάνατό του.

«Η ειλικρινής μου πεποίθηση είναι ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν αυτές που οδήγησαν στον θάνατο του Ναβάλνι… Η ποινή του ενισχύθηκε με φόνο».

Οι μάχες του Ναβάλνι ακόμα και με τον θάνατο

Οι περισσότεροι από τους επικριτές του Ρώσου προέδρου έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, αλλά ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2021, μετά από μήνες νοσηλείας, αφού τον Αύγουστο του 2020 δηλητηριάστηκε στο τέλος ενός ταξιδιού στη Σιβηρία νευροτοξικό παράγοντα Novichok.

Η ομάδα του κατάφερε να τον πετάξει στη Γερμανία για εξειδικευμένη θεραπεία και κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τέθηκε αμέσως υπό κράτηση. Δεν θα έφευγε ποτέ ξανά από τη φυλακή τους επόμενους 37 μήνες.

Ο Ναβάλνι προσπαθούσε εδώ και καιρό να αμφισβητήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην κάλπη, αλλά του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο ακτιβισμός του Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένας ρώσος πολιτικός και ακτιβιστής που έγινε ευρέως γνωστός για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς στη Ρωσία και τις προσπάθειές του να επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η συμμετοχή του στις εκλογές της Μόσχας το 2013 με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας και η δεύτερη θέση που κατέλαβε, παρά τις κατηγορίες για νοθεία από τις αρχές, αποτελούν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του.

Πολλοί παρατηρητές θεώρησαν ότι η δράση του αποτελούσε απειλή για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαιτίας των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και του ανταγωνισμού που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει.

Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του επέμεναν ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί των ψήφων του ήταν υψηλότεροι από αυτούς που επίσημα ανακοινώθηκαν.

Έγινε γνωστός μέσω του ιστολογίου του στο LiveJournal, αλλά στη συνέχεια έγινε ενεργό μέλος του YouTube, όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, και συμμετέχει επίσης στο Twitter, με πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακόλουθους. Χρησιμοποίησε το ιστολόγιό του και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύσει βίντεο και άρθρα σχετικά με τη διαφθορά από ρώσους αξιωματούχους, να οργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητές του στις εκλογές. Είναι ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», μια φράση που κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό κοινό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.

Η μάχη με το κράτος του Πούτιν

Ο Ναβάλνι έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές, με δύο καταδίκες που ακολούθησαν. Τον Ιούλιο του 2013 και το Δεκέμβριο του 2014, καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης 5 και 3,5 χρόνων, αντίστοιχα, αλλά με αναστολή. Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι κατηγορίες κατά του ήταν πολιτικά κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνει ότι οι καταδίκες παραβιάζουν το δικαίωμα του Ναβάλνι σε δίκαιη δίκη.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον κατατάσσει ως πολιτικό κρατούμενο. Τον Φεβρουάριο του 2014, τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, με την άδεια να διατηρεί επαφή μόνο με την οικογένειά του.

Ο αγώνας του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε παγκόσμιο θέμα και πρωτοσέλιδο στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο του 2020.

Η σύλληψή του

Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία με αεροπλάνο και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων.

Η σύλληψή του προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2021. Στις 2 Φεβρουαρίου, ένα δικαστήριο στη Μόσχα αντικατέστησε την προηγούμενη αναστολή της καταδίκης του με ποινή φυλάκισης, οπότε αναμένεται να εξετάσει ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας.

Ο Ναβάλνι κατήγγειλε ότι υπέστη βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, με στέρηση ύπνου και έλλειψη ιατρικής βοήθειας από τις ρωσικές αρχές. Στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε απεργία πείνας. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν για την αργή σκοταδιάσταση του Ναβάλνι λόγω βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης στη φυλακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments