Πολιτική

Η επόμενη μέρα στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Η επόμενη μέρα στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Διαρροές βουλευτών και στελεχών σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένα κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν βγήκε αλώβητο από την κρίσιμη ψηφοφορία, με  ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά να μετρούν «γρατζουνιές» και το ΠΑΣΟΚ «τραύματα».

Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες μεταμεσονύχτιες διαρροές από το Μαξίμου αφορούσαν το γεγονός ότι το ποσοστό των αποχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μεγαλύτερο από εκείνο της ΝΔ, με τη Χ. Τρικούπη να αντιδρά έντονα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μία ή δύο αποχές, εξαιρουμένης βέβαια της περίπτωσης του κ. Παύλου Πολάκη. Αυτοί που απείχαν ήταν ο κ. Πολάκης (όπως αναμενόταν) και ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη ψήφισε υπέρ αρκετών διατάξεων και συνολικά, επέλεξε την αποχή.

Έως τις πρωινές ώρες, δεν υπήρξαν αποφάσεις, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν “επιπτώσεις” για όσους βουλευτές δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Η προσοχή στρέφεται πλέον στον Παύλο Πολάκη, με τα δημοσιεύματα μέχρι χθες να κάνουν λόγο για πιθανή “αναστολή” του ως συντονιστή του κομματικού τμήματος στη Βουλή και όχι για διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι σαφές ότι αν ο κ. Κασσελάκης εισηγηθεί τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα,  θα πρέπει να πράξει το ίδιο και με τους άλλους δύο βουλευτές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος να μειωθεί στους 33, δηλαδή έναν περισσότερο από τους 32 του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να ξέρετε πως αυτό το νομοσχέδιο, όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι του, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε, ενώ χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε. Αυτό είναι το μόνο το οποίο πρέπει να ξέρετε, για το ποιο είναι το πραγματικό προοδευτικό κόμμα σε αυτή τη χώρα και ποιος είναι ο ηγέτης ο οποίος δεν φοβάται να πει τα πράγματα όπως είναι», υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ύστερα από την υπερψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου. 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Σε 11 ανέρχονται οι βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι επέλεξαν να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Πιο συγκεκριμένα, απείχαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (αντιπρόεδρος της Βουλής), Ευαγγελία Λιακούλη (Γραμματέας της Κ.Ο.), Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαΐδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε εξαρχής τονίσει ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στην «κομματική πειθαρχία», όπως επέλεξε η Κουμουνδούρου, προκειμένου να περιορίσει τις «διαρροές» απ’ όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά στη ρύθμιση που έγινε νόμος του κράτους με τη στήριξη βουλευτών και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- όπως από τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. 

Με βάση πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να «βάλει κάτω από το χαλί» το γεγονός ότι το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας επέλεξε την αποχή για μια ρύθμιση που αποτελούσε προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο υπενθυμίζουν για παράδειγμα ότι ανάμεσα στις αποχές βρέθηκε και η ψήφος της Ευαγγελίας Λιακούλη που ως Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει βασικό ρόλο στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη στη βουλή και την ευθύνη του συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει τη συντεταγμένη δράση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ειδικά όταν ακολουθούν άλλα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και εκείνο για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο