Πολιτική

Κόμματα: Κέρδη και απώλειες από τον γάμο ομοφύλων

Κόμματα: Κέρδη και απώλειες από τον γάμο ομοφύλων

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η ώρα του απολογισμού για τα κομματικά επιτελεία.

Ο «κάβος» του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια πέρασε για την κυβέρνηση. Όχι ανέφελα. Ο πήχυς των 110 ψήφων αποδείχτηκε πως δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση παρά το γεγονός πως έγιναν προσπάθειες να περιοριστούν οι απώλειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία απελευθέρωσε τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία, η ρύθμιση αυτή συνιστά ένα “άλμα”, διότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Επιπλέον, η σύγκριση μεταξύ του 2015 και του συμφώνου συμβίωσης είναι ενδεικτική. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στα κέντρα στα οποία έχει επενδύσει και είδε το “ταμείο” που δημιουργούν στο Μαξίμου να επαινείται από τη διεθνή κοινότητα. Ποια θα είναι τώρα η “λύση”; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα “ενεργοποιήσει” σύντομα την κοινοβουλευτική του ομάδα, καταθέτοντας νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δείχνοντας στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης πως η πλειοψηφία των 158 βουλευτών δεν αμφισβητείται.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι απώλειες μπορεί να μην ήταν πολλές και οι δυο – τρεις «ύποπτοι» βουλευτές τελικά να μην ξέφυγαν από την κομματική γραμμή του «ναι», ωστόσο ο Παύλος Πολάκης με την αποχή και η Νίνα Κασιμάτη με το «παρών» προβληματίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Είχε μιλήσει για κομματική πειθαρχία και τώρα πρέπει να κάνει πράξη ό,τι είχε πει. Θα απαλλάξει τον Χανιώτη βουλευτή από τα καθήκοντα του υπερσυντονιστή;

Με βάση υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, αυτό φαίνεται να είναι μονόδρομος, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα απομάκρυνσης. Λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο, οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να υποκινήσουν περαιτέρω εσωστρέφεια. Σήμερα και αύριο θα γίνει ψηφοφορία για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου, τονίζουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γαλάζιο και το πράσινο στρατόπεδο. Στο γαλάζιο και πράσινο στρατόπεδο, το 1/3 των βουλευτών δεν υπάκουσε στην ηγεσία και ψήφισε κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η αλήθεια είναι πως στο ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να περιορίσουν σε μονοψήφιο αριθμό τις απώλειες και 11 βουλευτές απείχαν. Αποτελεί το αποτέλεσμα ένα πλήγμα για το προοδευτικό πρόσημο του κινήματος, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να κοιτάξει μπροστά. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα πειθαρχικών μέτρων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει χθες σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής Ηρακλείου πως «καταφέραμε αυτό που θεωρούσαν ακατόρθωτο. Το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν είναι συμπλήρωμα, αλλά ήδη στις μετρήσεις είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θα γίνει δεύτερο κόμμα με τη λαϊκή ετυμηγορία στις ευρωπαϊκές εκλογές, με αυξημένα τα ποσοστά του».

Το ΚΚΕ δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις για την αρνητική του στάση σε θέματα δικαιωμάτων- ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι η αρνητική ψήφος των 21 βουλευτών δεν συνάδει καθόλου με τη βάση του κόμματος. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε μάχη από το Ηράκλειο, ελπίζοντας να συνεχίσει την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις.  Την ίδια στιγμή όμως ψηφίζουν σαν να είναι προοδευτικοί τα αντιδραστικά νομοσχέδια της ΝΔ και του Μητσοτάκη. Το ίδιο έκαναν και με το νομοσχέδιο για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και μάλιστα βοήθησαν την κυβέρνηση να καλύψει τις απώλειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε καίρια ζητήματα έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη και τη συναίνεση αυτών των δυνάμεων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments