Πολιτική

Οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

"Πάμε παρακάτω", το σύνθημα του πρωθυπουργού.

Με αισθήματα ανακούφισης, ικανοποίησης αλλά και την ανάγκη διαχείρισης της επόμενης ημέρας βρίσκει την κυβέρνηση η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Μπορεί η ικανοποίηση να προέρχεται από το γεγονός ότι τελικά τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, κάτι που πριν από περίπου δύο μήνες φάνταζε εκτός κάθε πιθανότητας, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το υπόλοιπο 1/3 που παρά το γενικό κλίμα είτε καταψήφισε είτε απείχε της ψηφοφορίας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η απόφαση είναι να λήξει άμεσα το θέμα του γάμου ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, το οποίο η κυβέρνηση γνώριζε εξαρχής ότι θα ήταν δύσκολο, και να περάσει στην επόμενη φάση, η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάνει μια ουσιαστική ατζέντα, καθώς επίκειται το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα κυριαρχήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των πολιτών κατά το επόμενο διάστημα. Πάντως, παρά τις πολλές “διαρροές” από 52 βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πως το νομοσχέδιο θα είναι καλό για την πορεία της χώρας, καθώς ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι πολύ θετικός.

“Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η διαδικασία πήγε πολύ καλά”, σημείωσε κυβερνητική πηγή. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Μόναχο για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την ασφάλεια, έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, στη Στρογγυλή Τράπεζα για την Παγκόσμια Οικονομική Πολιτική, στην οποία συμμετείχε, επαινέθηκε ως “ο άνθρωπος που ισορρόπησε τα οικονομικά της Ελλάδας και του αξίζουν συγχαρητήρια για την ψήφιση του γάμου μεταξύ ομοφύλων”. Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως “απόφαση ορόσημο για τη χώρα” και δήλωσε υπερήφανος που εισήγαγε το νομοσχέδιο.

Τη λογική να γυρίσει σελίδα θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και με τους 52 βουλευτές που κινήθηκαν στην αποχή και στο «όχι», συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους αποδομώντας όλο το κυβερνητικό αφήγημα υπέρ του νομοσχεδίου. Ήδη από χθες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η ψηφοφορία δεν είχε κομματική πειθαρχία και ως εκ τούτου οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση, κλείνοντας το θέμα. Με δεδομένο πάντως ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν δεν έχουν να περιμένουν κάτι, όπως μια πιθανή είσοδό τους στο υπουργικό σχήμα, δημιουργείται μια μαγιά βουλευτών που μπορεί να δημιουργήσει φωνές εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος βεβαίως του πρώην πρωθυπουργού που πλέον οι διαφοροποιήσεις του είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για μια σειρά θεμάτων.

Έχοντας επίγνωση αυτού του κινδύνου, το Μέγαρο Μαξίμου θα εντείνει άμεσα τις προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας, ώστε να φανεί ότι η διαφοροποίηση των βουλευτών είναι προσωρινή και τίποτα περισσότερο. Το βράδυ της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός δήλωσε με νόημα: “Ο στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω”. Τα λόγια αυτά αντανακλούν τη μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης να θέσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια σε δεύτερη μοίρα. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να κάνει σύντομα και μετριοπαθή σχόλια ως απάντηση στην αυστηρή ομιλία του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, στην οποία άσκησε σκληρή κριτική στις πολιτικές του. «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του», είπε για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας την επιθυμία του να αφήσει το θέμα πίσω του λόγω των πολλών προκλήσεων που παρουσιάζει. Άλλωστε, σε τρεις μήνες από σήμερα διενεργούνται οι ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments