Πολιτική

Φλωρίδης: Ποινές εκατομμυρίων και κλείσιμο εταιρειών για δωροδοκία

Φλωρίδης: Ποινές εκατομμυρίων και κλείσιμο εταιρειών για δωροδοκία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Αυστηρές ποινές για το αδίκημα της δωροδοκίας στον νέο Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ενώ σημείωσε πως «ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί την ατµοµηχανή των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Αυστηρές ποινές για το αδίκημα της δωροδοκίας στον νέο Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Αυστηρές ποινές για το αδίκημα της δωροδοκίας στον νέο Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ενώ σημείωσε πως «ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί την ατµοµηχανή των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τόνισε πως «στις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων για την ενίσχυση της διαφάνειας θεσπίζεται ειδική ποινική ευθύνη νοµικών προσώπων και νοµικών οντοτήτων στις περιπτώσεις που πραγµατοποιούν δωροδοκίες δηµοσίων υπαλλήλων, προκειµένου να αποσπάσουν αθέµιτα οφέλη. Προβλέπονται χρηµατικές ποινές ύψους εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ θα µπορεί να επιβάλλεται από τα αρµόδια δικαστήρια το κλείσιµο των εταιρειών αυτών».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Ποιες αλλαγές φέρνετε στο αδίκημα της δωροδοκίας και γιατί; Είναι εκτεταµένο το φαινόµενο στην πολιτική και στην κοινωνία;

Η αύξηση των ποινών στα αδικήµατα της δωροδοκίας – δωροληψίας είναι εναρµονισµένη µε τις συστάσεις των διεθνών οργανισµών για την πάταξη της διαφθοράς. Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης λαµβάνει κάθε απαιτούµενο νοµοθετικό µέτρο για την πάταξη της διαφθοράς τόσο σε επίπεδο πρόληψης, ενισχύοντας τη διαφάνεια, όσο και στο επίπεδο εξιχνίασης, θωρακίζοντας τους ελεγκτικούς µηχανισµούς και τις ανεξάρτητες Αρχές (Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες). Ειδικότερα, στις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων για την ενίσχυση της διαφάνειας θεσπίζεται ειδική ποινική ευθύνη νοµικών προσώπων και νοµικών οντοτήτων στις περιπτώσεις που πραγµατοποιούν δωροδοκίες δηµοσίων υπαλλήλων, προκειµένου να αποσπάσουν αθέµιτα οφέλη. Προβλέπονται χρηµατικές ποινές ύψους εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ θα µπορεί να επιβάλλεται από τα αρµόδια δικαστήρια το κλείσιµο των εταιρειών αυτών. Μη λησµονούµε τη διεθνή κριτική για τη χώρα µας, τις αρνητικές αξιολογήσεις και το κλίµα δυσπιστίας που προκάλεσε η µετάπτωση του εγκλήµατος της δωροδοκίας από κακούργηµα σε πληµµέληµα µε τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε σε παραγραφή δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς.

Η κατάργηση Ειρηνοδικείων προκαλεί ήδη σοβαρές τοπικές αντιδράσεις. Υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στον νέο σχεδιασµό του δικαστικού χάρτη της χώρας;

Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί την ατµοµηχανή των µεταρρυθµίσεων στην ελληνική ∆ικαιοσύνη. Με την ενοποίηση του πρώτου βαθµού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (αναβάθµιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες) ενισχύουµε το Σώµα, µε σκοπό να αυξήσουµε την ποιότητα και την ταχύτητα των δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται για τοµή στη συγκέντρωση, κατανοµή και αξιοποίηση των δικαστών της χώρας. Μετά την ενοποίηση, πάνω από 2.000 δικαστές πρωτοδίκες θα δικάζουν το σύνολο των υποθέσεων στις ποινικές και πολιτικές δίκες. Τώρα, η κυβέρνηση, σε ό,τι συνιστά δηµιουργική και προωθητική πρόταση, που δεν ακυρώνει τον πυρήνα της µεταρρύθµισης και δεν αποσκοπεί στο να αναστείλει την πραγµατοποίησή της, µπορεί καλόπιστα να τη συζητήσει και να τη συµπεριλάβει στην πρότασή της. Το εγχείρηµα είναι πολυδιάστατο και η συµβολή όλων είναι απαραίτητη, για να προχωρήσει το σύνολο της ελληνικής ∆ικαιοσύνης µπροστά.

Οι δικηγόροι απέχουν από µια σειρά δικών, επί µακρόν πλέον. Θα συναντηθείτε µαζί τους; Τι µήνυµα θέλετε να τους στείλετε;

Η επικοινωνία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης µε τα επίσηµα όργανα του δικηγορικού σώµατος, το προεδρείο και την Ολοµέλεια είναι διαρκής σε όλα τα θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από συµφωνίες και διαφωνίες. Παράλληλα, στο συζητούµενο νοµοσχέδιο των Ποινικών Κωδίκων υπάρχουν διατάξεις που ενσωµατώνουν απόψεις, παρατηρήσεις και σχόλια των δικηγορικών συλλόγων, καθώς και των υπόλοιπων εµπλεκοµένων φορέων στον χώρο της ∆ικαιοσύνης. Επίσης, ήδη βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση η εξαγγελθείσα από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης νοµοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης: Ρυθµίσεις για τα σωµατεία, τα κληρονοµητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονοµιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσηµειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις, καθώς και για την οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήµατος της πληρωµής των αµοιβών των δικηγόρων σε υποθέσεις νοµικής βοήθειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments