Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Λε Πεν και Μελόνι σε δημοσκοπικά ύψη

Ευρωεκλογές: Λε Πεν και Μελόνι σε δημοσκοπικά ύψη

Πηγή Φωτογραφίας: Ballottaggio Francia, il colpo basso della Meloni a Le Pen/nicolaporro.it

Κερδίζουν ολοένα έδαφος οι δυνάμεις της λαϊκής και πατριωτικής δεξιάς.

Ενώ το νέο αριστερό κόμμα υπό την ηγεσία της Σάχρα Βάγκενκνεχτ κερδίζει έδαφος στη Γερμανία εις βάρος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), στην Ιταλία και τη Γαλλία, τα κόμματα των Αδελφών της Ιταλίας και η Εθνική Συσπείρωση (RN) βρίσκονται σε εξέλιξη. η άνοδος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Europe Elects για το Euractiv.

Μετά την αποχώρησή του από το παραδοσιακό γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke τον Οκτώβριο, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW – Για Λόγο και Δικαιοσύνη) μπήκε στις προβλέψεις για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου με τρεις έδρες και σήμερα είναι πιθανό να λάβει επτά.

Το BSW αναμένεται να ενταχθεί στην αριστερή ομάδα (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Die Linke , το οποίο σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις θα λάβει μόνο τρεις έδρες και το Κόμμα Προστασίας των Ζώων, το οποίο αναμένεται να έχει έδρα.

Εάν η BSW όντως ενταχθεί στην ομάδα, η κ. Wagenknecht θα αυξήσει τη γερμανική εκπροσώπηση στην ομάδα της Αριστεράς σε 11 έδρες, πέντε περισσότερες από το 2019 – το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ομάδα της Αριστεράς θα πρέπει να έχει 44 έδρες στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μόνο τέσσερις λιγότερες από την ομάδα των Πρασίνων/ALE, την έκτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Οι επτά έδρες για το κόμμα της κ. Wagenknecht θα το καταστήσουν επίσης το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς, μπροστά από το Irish Sinn Féin και το La France Insoumise (LFI), που αναμένεται να αποκτήσουν από έξι έδρες το καθένα. Αυτό θα επέτρεπε στο νέο αριστερό κόμμα της Γερμανίας να διεκδικήσει την ηγεσία της ομάδας – ενώ θα άφηνε το Die Linke σε μια λεπτή θέση, καθώς ο αρχηγός του, Martin Schirdewan, θα μπορούσε να χάσει την προεδρία της ομάδας.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το AfD (Ταυτότητα και Δημοκρατία, ID), το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, θα έχανε τέσσερις έδρες σε σύγκριση με τις προβλέψεις στα τέλη Ιανουαρίου, πέφτοντας στις 18.

Το AfD θα ήταν το 2ο κόμμα στη χώρα. Στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, εξακολουθούμε να βρίσκουμε τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU) και το αντίστοιχο της Βαυαρίας, το CSU, μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η πτώση του AfD στις δημοσκοπήσεις ακολουθεί εβδομάδες διαμαρτυριών κατά του ακροδεξιού κόμματος μετά την αποκάλυψη της διοργάνωσης μυστικής συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι πολιτικοί του AfD και επιχειρηματίες με επιρροήγια να προετοιμαστούν για «μετανάστευση» στα μέσα της. Ιανουάριο, κάτι που μπορεί να ώθησε τους ψηφοφόρους να στραφούν στην κ. Wagenknecht.

Το BSW υιοθετεί έναν πιο συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό τόνο από το Die Linke – έναν λόγο που το έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο ακροδεξιό AfD και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, σύμφωνα με πολιτικούς επιστήμονες. 

Στο κέντρο, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP, Renew Europe) έχει χάσει δύο έδρες από τις τελευταίες προβλέψεις, πέφτοντας στις τέσσερις, που αντιπροσωπεύει πτώση κατά μία έδρα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2019.

Στη Γαλλία και την Ιταλία η ακροδεξιά ενισχύεται

Το Εθνικό Ράλι (ID), το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, λαμβάνει τρεις πρόσθετες έδρες σε σύγκριση με τις προβλέψεις στα τέλη Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνεχή πρόοδό του από το 2019, πηγαίνοντας από τις 22 στις 29 έδρες. Αυτές οι 29 έδρες περιλαμβάνουν δύο έδρες από το L’Avenir français (LAF), ένα ακροδεξιό κόμμα που συνδέεται με το RN.

Τέτοια αποτελέσματα θα ενίσχυαν τη δύναμη της κυρίας Λεπέν στην ομάδα ID, με την ηγεσία της επί του παρόντος να βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής Λέγκας , το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να κερδίσει οκτώ έδρες στο τέλος των επόμενων εκλογών, σε σύγκριση με 28 το 2019.

Εκμεταλλευόμενοι τη μείωση της δημοτικότητας της Λέγκας , οι Αδελφοί της Ιταλίας (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, CRE) του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα πρέπει να αποκτήσουν 25 έδρες, δύο περισσότερες από τις προβλέψεις στα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό θα επέτρεπε στην κ. Meloni, η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως η πρώτη υποψήφια του κόμματος, στις εκλογές, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera , να πιστοποιήσει την κυριαρχία του κόμματός της σε άλλες ιταλικές δεξιές δυνάμεις, ενώ θα εδραιώσει την επιρροή του στη χώρα. εντός της ομάδας CRE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments