Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Προσδοκίες για κέρδη από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Προσδοκίες για κέρδη από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [367116] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως οι διενέξεις στην Κουμουνδούρο μπορούν να ενδυναμώσουν εκλογικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ως κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι λογικό να απασχολεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Και ίσως περισσότερο από τα υπόλοιπα κόμματα απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, που μπορεί να επηρεάσουν ευρύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεδομένου πως το ΠΑΣΟΚ είναι το ευθέως ανταγωνιστικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθίσταται περισσότερο από σαφές πως όλες οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου αξιολογούνται με ενδιαφέρον.

Η παρατεταμένη αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θετικό αντίκτυπο στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, την οποία ακολούθησαν η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, οι εσωκομματικές εκλογές, η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και η διπλή διάσπαση, το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να έχει σημειώσει κάποια μικρά δημοσκοπικα κέρδη και να έχει αυξήσει την εκλογική του επιρροή, έστω και ελαφρά.

Ωστόσο, σε συνδυασμό με την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε δεύτερο κόμμα ή σε αξιωματική αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες. Είναι λογικό για την Χαριλάου Τρικούπη να περιμένει ότι μια περαιτέρω κρίση στον  ΣΥΡΙΖΑ θα του αποφέρει σημαντικά οφέλη. Επομένως, το τι συμβαίνει στην Κουμουνδούρου μόνο αδιάφορο δεν αφήνει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Παράλληλα, για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον. Το κόμμα διαθέτει αυτή τη στιγμή 32 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει χάσει 11 βουλευτές από τις δύο διασπάσεις, 36. Το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ή αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ το κόμμα με τη δεύτερη αριθμητικά Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα στη Βουλή, εξέλιξη κάθε άλλο παρά αδιάφορη.

Βέβαια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γκλαβίνας έσπευσε να δηλώσει το αυτονόητο για τη Χαριλάου Τρικούπη, σχετικά με το ενδεχόμενο αποστασιοποίησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και το αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι ανοιχτό: “Νομίζω ότι το έχουμε ξεκαθαρίσει. Φυσικά, δεν θέλουμε να προδικάσουμε καμία απόφαση, αλλά νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ στα μέσα της κοινοβουλευτικής του θητείας το έκανε την προηγούμενη φορά και θα συνεχίσει να το κάνει. Αλλά αυτό είναι φυσικά και απόφαση του προέδρου, των πολιτικών οργάνων και μιλάμε και σε ένα εντελώς υποθετικό πλαίσιο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα συμβεί ή όχι”.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «κανείς από εμάς δεν χαίρεται όταν ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα κόμμα ευρύτερα του προοδευτικού χώρου, αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments