Γεωπολιτικά

Σενάρια θέλουν τον Σινουάρ της Χαμάς να έχει διαφύγει στην Αίγυπτο

Σενάρια θέλουν τον Σινουάρ της Χαμάς να έχει διαφύγει στην Αίγυπτο

Πηγή Φωτογραφίας: Israel accuses Sinwar of masterminding the unprecedented October 7 attack on Israel that triggered the war © MAHMUD HAMS / AFP/File

Το σενάριο μετακίνησης του Σινουάρ σε αιγυπτιακό έδαφος δεν κυκλοφορεί πρώτη φορά τώρα, έγραψαν οι Ιταλοί, και αναρωτήθηκαν για τη σημασία των συγκεκριμένων φημών: «Μήπως είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου που συνυπάρχει με τον κανονικό;»

Μπορεί ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να έψαξε τον Γιαχία Σινουάρ στα λαγούμια και να μην τον βρήκε, μπορεί να ανακοίνωσε ότι στη Γάζα δεν δίνει πλέον σημεία ζωής, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, ο καταζητούμενος από το εβραϊκό κράτος επικεφαλής της Χαμάς ως υπεύθυνος για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου μάλλον υγιαίνει ασφαλώς και πιθανώς κάπου μακριά από τον πόλεμο. Η Corriere della Sera έγραψε ότι οι φήμες περί Σινουάρ δεν επαληθεύονται, όμως διακίνησε το ρεπορτάζ κάποιας σαουδαραβικής εφημερίδας που επιμένει ότι ο αρχιχαμασίτης βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με την οικογένειά του, τον αδελφό του Μοχάμεντ και με κάποιους από τους ισραηλινούς ομήρους. Από πλευράς του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το θέμα και διέψευσε απολύτως το δημοσίευμα.

Το σενάριο μετακίνησης του Σινουάρ σε αιγυπτιακό έδαφος δεν κυκλοφορεί πρώτη φορά τώρα, έγραψαν οι Ιταλοί, και αναρωτήθηκαν για τη σημασία των συγκεκριμένων φημών: «Μήπως είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου που συνυπάρχει με τον κανονικό;» Εξάλλου οι διαδόσεις και οι εικασίες είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον στην Παλαιστίνη. «Αλλη αραβική εφημερίδα έδωσε μία άλλη πληροφορία, σχετιζομένη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι ένοπλες ομάδες των Παλαιστινίων ήθελαν να φθάσουν στις φυλακές Ασκελόν με στόχο την απελευθέρωση των κρατουμένων, όμως αυτό δεν συνέβη εξαιτίας κάποιου σοβαρού λάθους στις κινήσεις τους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν τρομερό χτύπημα!»

Αλήθεια; Ψέματα; Το πιθανότερο είναι ότι τέτοια σενάρια δεν πρόκειται να επαληθευτούν ποτέ, ακόμη και αν κάποτε τερματιστούν οι συγκρούσεις στην περιοχή – προς το παρόν, πάντως, μεσούντος του πολέμου, η διακρίβωση των πραγματικών περιστατικών είναι αδύνατη. Στη λογικότατη ερώτηση πώς είναι δυνατόν να δραπετεύσει κάποιος στην Αίγυπτο από τη Γάζα την ίδια ώρα που στα σιδερόφραχτα σύνορα συνωθούνται περί το 1,5 εκατ. παλαιστίνιοι πρόσφυγες, η απάντηση που έδωσαν οι Σαουδάραβες είναι ότι η απόδραση είναι κατορθωτή μέσω του δικτύου των σηράγγων το οποίο «παραβιάζει» υπογείως τα σύνορα της Αιγύπτου.

Οσον αφορά τους ισραηλινούς ομήρους που υποτίθεται ότι πήρε μαζί του ο Σινουάρ, η απάντηση είναι πως θέλει να τους χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινες ασπίδες. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα είναι άφαντος από την 7η Οκτωβρίου και έπειτα. Ο έτερος εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου μετέβη στο Κάιρο από το Κατάρ για διαπραγματεύσεις, έχοντας στόχο την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των 134 ομήρων (ή τη μεταφορά των σορών τους) από τη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments