Οικονομία

Ινδία: Δύο επιχειρηματικές συμφωνίες εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος – Ινδίας

Ινδία: Δύο επιχειρηματικές συμφωνίες εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος – Ινδίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΜΑΡΕΝΤΑ ΜΟΝΤΙ ΣΤΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ. (EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Θα υπογραφούν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα γίνει δεκτός σήμερα απ’ τον Ινδό ομόλογο του και αργότερα θα μιλήσει στο διεθνές συνέδριο.

Παρουσία του πρωθυπουργού αναμένεται σήμερα στο κτίριο της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στο Νέο Δελχί η υπογραφή δύο επιχειρηματικών συμφωνιών που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ινδία.

Οι συμφωνίες αφορούν τον όμιλο Eurobank και τον όμιλο Eurolife FFH, στους οποίους βασικός μέτοχος είναι η Fairfax Holding του Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, με τις National Payments Corporation of India (NPCI) και LTIMindtree του ομίλου Larsen & Toubro (L&T) αντίστοιχα.

Η NPCI αποτελεί ουσιαστικά τον βραχίονα εκτέλεσης συναλλαγών στη λιανική και τον διαχειριστή ευρύτερα των συστημάτων πληρωμών στη χώρα. Η L&T πάλι είναι ένας πολυσχιδής όμιλος-κολοσσός με δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στις κατασκευές, στις εξορύξεις, στην ενέργεια, στον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων και οι ασφάλειες) με κύκλο εργασιών σχεδόν 21 δισ. ευρώ.

Τα μνημόνια συνεργασίας από πλευράς των δύο ελληνικών Ομίλων θα υπογράψουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου που συμμετέχουν στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υπ. Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπ. Εξωτ, αρμόδιο για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη.

Το UPI

Με βάση το μνημόνιο που θα υπογράψουν σήμερα η Eurobank και η NPCI, η πρώτη αναμένεται να διασυνδεθεί στο σύστημα UPI και να καταστεί δίαυλος άμεσων συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

«Το σύστημα αυτό είναι το αντίστοιχο IRIS που έχουμε εμείς. Επιτρέπει την πίστωση από λογαριασμό σε λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο», εξηγούσε στο newmoney ο κ. Καραβίας. «Στην Ινδία, όπου κατά βάση η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών ήταν με μετρητά, το συγκεκριμένο σύστημα έφερε επανάσταση και κατάφερε να διεισδύσει ως το πλέον απομακρυσμένο χωριό της χώρας και με αυτό τον τρόπο οι ψηφιακές πληρωμές να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται».

Η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν μία πρόταση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στον Έλληνα πρωθυπουργό όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να ανοίξει άμεσος δίαυλος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών για την μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία.

Με βάση το μνημόνιο που θα υπογραφεί σήμερα Eurobank και NPCI θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία ώστε να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις, κανονιστικές, τεχνολογικές κοκ, προκειμένου το UPI να λειτουργεί μέσω της Eurobank στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως εξηγούσε ο κ. Καραβίας, θα διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, τους Ινδούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας αλλά και τους Ινδούς μετανάστες που διαβιούν στην Ελλάδα καθώς οποιαδήποτε συναλλαγή θα πιστώνεται άμεσα.

Ο πρωθυπουργός

Πριν την τελετή υπογραφής των δύο συμφωνιών ο πρωθυπουργός θα γίνει επισήμως δεκτός απ’ τον πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Μόντι. Ήδη απο χθες το Νέο Δελχί είχε «σημαιοστολιστεί» ενώ είχαν τοποθετηθεί και αφίσες στους δρόμους με τις φωτογραφίες των δύο πρωθυπουργών.  

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία.

Οι Ινδοί δίνουν μεγάλη σημασία στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων ως μέρος της στρατηγικής τους να αναβαθμίσουν τις οικονομικές σχέσεις συνολικά με την Ευρώπη.

Κάτι που φάνηκε ήδη από χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου “2nd India – Europe Business and Sustainabiulity Conclave” που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών (CII) στο οποίο η πολυάριθμη ελληνική αποστολή – οι φορείς εξωστρέφειας υπό το Enterprise Greece, και οι περίπου 75 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων – έχουν την τιμητική τους στις παρουσιάσεις αλλά και τις συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων απ’ την Ινδία.

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ», σημείωσε στην ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο οποίο συμμετείχε από κοινού σε πάνελ με τον Ινδό ομόλογο του Subrahmanyam Jaishankar, τους υπουργούς Εξωτερικών της Εσθονίας και της Λετονίας καθώς και τον Πρόεδρο του CII.

Πύλη εισόδου

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως ο διάδρομος India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Jaishankar υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, την ανάγκη αντιμετώπισης περιφερειακών προκλήσεων και στην αναζήτηση διαδρόμων που θα συνδέουν τις μεγάλες αγορές Ινδίας-Ειρηνικού και Ευρώπης.

Μάλιστα ο κ. Jaishankar έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου και διερεύνησε, επίσης, με τον Έλληνα ομόλογό του τη δυνατότητα και μίας περιφερειακής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, όπως η δυνατότητα αμοιβαίων επενδύσεων, και το διαμόρφωση, Σύμφωνο Μετανάστευσης και Κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών. Το τελευταίο βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να διαμορφωθεί έπειτα από την επί της Αρχής συμφωνία που είχε επέλθει στις αρχές του μήνα.

Οι επαφές των επιχειρηματιών

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, όπου έγινε και η επίσημη παρουσίαση της Ελλάδος και των οικονομικών – επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει πραγματοποιήθηκαν, υπολογίζεται ότι έγιναν πάνω από 300 συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή με αντίστοιχους απ’ την Ινδία και υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Joist Innovation Park, το Πάρκο Καινοτομίας που λειτουργεί στη Λάρισα, με το πανεπιστήμιο Adani.

«Οι χώρες μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και φιλίας. Και καθώς είναι λαοί της θάλασσας αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Η ελλάδα μπορεί να γίνει ευρωπαίκή πύλη για την Ινδία», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης κατά την ομιλία του με θεματική τη συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ναυτιλίας και της λεγόμενης “μπλε οικονομίας”, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα “GrECO islands”.

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής της Dynacom Tankers ο οποίος αποκάλυψε πως το πρώτο εμπορικό πλοίο που είχε ναυπηγησει ήταν σε ινδικό ναυπηγείο εξηγώντας παράλληλα και τη σημαντική δραστηριότητα που είχε αναπτύξει στην Ινδία. «Η θάλασσα είναι Λεωφόρος ανοικτή που ενώνει κάθε μέρος του κόσμου, χρειαζόμαστε τα καράβια. Η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο στόλο. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι ελληνικό και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Κι αυτό καθώς τα πλοία δεν μεταφέρουν μόνο αγαθά αλλά και ιδέες. Είναι ο τρόπος μέσα απ’ τον οποίο τα έθνη έρχονται πιο κοντά», τόνισε ο κ. Προκοπίου. «Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η πύλη για την Ευρώπη. Μαζί με αυτά όμως διαθέτει και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι αυτές για την ψυχαγωγία… ιστιοπλοϊα, κρουαζιέρα. Επίσης υπάρχουν πολλές συνέργειες που η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει με την Ινδία. Η ναυπήγηση και η ναυπηγοεπισκευή είναι κάτι σημαντικό. Ο Όμιλος μας αγόρασε το μεγαλύτερο ναυπηγείο στη Μεσόγειο και θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Ινδία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Προκοπίου.

Αντίστοιχα τις ευκαιρίες που κρύβουν τα λιμάνια της Ελλάδας κυρίως για την μεταφορά των ινδικών προϊόντων στην ηπειρωτική Ευρώπη υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο κ. Θάνος Λιάγκος Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και της ΟΛΘ Α.Ε

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου επίσης παρουσιάστηκε το παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ινδικού ομίλου GMR για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι ενώ η κοινοπραξία έχει καταθέσει πρόταση και για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Σημειωτέον πως η GMR είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής αεροδρομίων στον κόσμο από άποψη επιβατικής κίνησης. «Αυτή η συνεχιζόμενη συνεργασία υπογραμμίζει το αμοιβαίο ενδιαφέρον και τη δέσμευση και των δύο εθνών να ενισχύσουν περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς τους και τις προσπάθειες ανάπτυξης υποδομών», σημείωσε η οικονομική διευθύντρια του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρία Πηνελόπη Λαζαρίδου. Απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής της GMR στο σκέλος διαχείρισης αεροδρομίων Dr Amresh Ohri υπογράμμισε την ευκαιρία που είδε η GMR στην Ελλάδα, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα ο ινδικός όμιλος και την τρίτη διεθνώς. Εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος ότι σύντομα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδος – Ινδίας θα είναι γεγονός.

Προηγήθηκαν παρουσιάσεις απ’ την ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κα Μάιρα Μυρογιάννη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece Μαρίνο Γιαννόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Export Credit Greece Γρηγόρη Σταματόπουλο για τις ευκαιρίες, τα κίνητρα και τα “εργαλεία” για επενδύσεις στην Ελλάδα και τη σύναψη εμπορικών σχέσεων.

Επόμενος σταθμός η Βομβάη

Η ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι εταιρειών από ένα σημαντικό εύρος δραστηριοτήτων, ξεκινώντας από την ενέργεια, την τεχνολογία, τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές, την ένδυση, τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τα τρόφιμα και ποτά, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το real estate έως και την οπτικοακουστική βιομηχανία, αναμένεται να αναχωρήσει το βράδυ για τη Βομβάη όπου θα ανοίξει νέος γύρος συναντήσεων.

Στη Βομβάη θα έρθει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων.

Υπενθυμίζεται ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι ακόμη η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Στο οικονομικό/ επιχειρηματικό κομμάτι, τα πρώτα ανοίγματα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία να γίνουν επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών είναι ευρύτατες, τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό είναι ότι, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments