Οικονομία

Χατζηδάκης: Δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Χατζηδάκης: Δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Την υποχώρηση της παραοικονομίας στο 16% του ΑΕΠ το 2021, από 30% του ΑΕΠ το 2013, σχολίασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή PRIME, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Την υποχώρηση της παραοικονομίας στο 16% του ΑΕΠ το 2021, από 30% του ΑΕΠ το 2013, σχολίασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή PRIME, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Σημαντική πτώση κατέγραψε η παραοικονομία στην Ελλάδα από το 2013 έως το 2021, με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την υποχώρηση της παραοικονομίας στο 16% του ΑΕΠ το 2021, από 30% του ΑΕΠ το 2013, σχολίασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή PRIME, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι ένα θετικό νέο, στο οποίο οπωσδήποτε βοήθησε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο περιορισμός της παραοικονομίας έχει να κάνει φυσικά με το ότι κυκλοφορεί περισσότερο ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά έχει να κάνει και με άλλα πράγματα, όπως με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στο οποίο δηλώνεται ποιος εργαζόμενος είναι πλήρους και ποιος μερικής απασχόλησης. Έχει να κάνει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που επιβάλλει πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ στους παραβάτες του ωραρίου, με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό σε πολλά επίπεδα, αλλά και στη μείωση της φορολογίας» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπάρχει και μεγαλύτερος περιορισμός της παραοικονομίας, καθώς στις μικρότερες επιχειρήσεις γίνονται πιο πολλές συναλλαγές με μετρητά».

Μιλώντας για το «κενό ΦΠΑ», από το 23% που το υπολόγιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, έπεσε στο 15% το 2023, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη. «Στόχος μας με μια σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνουμε, είναι να φτάσουμε το 2026-2027 στο 9% που είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Άρα έχουμε μια συνεχιζόμενη πρόοδο, η οποία εγώ νομίζω όχι απλώς θα εξακολουθήσουμε να τη βλέπουμε, αλλά θα ενταθεί κιόλας».

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο υπουργός το χαρακτήρισε ως ένα γιγαντιαίο project, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάπτυξης ως ορόσημο. Ξεκαθάρισε δε πως δεν πρόκειται να ισχύσει καμία παράταση και κάλεσε τους επαγγελματίες να τρέξουν να προλάβουν τις προθεσμίες. «Θέλουμε η πρόοδος που υπάρχει τις τελευταίες μέρες να συνεχιστεί» είπε.

Αναφορικά με την έκκληση στις τράπεζες και στους προμηθευτές να μειώσουν τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές μέσω POS, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε πως «με τον τρόπο που το κράτος συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συμβάλλει και η πλευρά των παρόχων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments