Διεθνή

Σούνακ: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον

Σούνακ: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: British Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak walks near the Treasury building in London, Britain, May 3, 2022. REUTERS/Toby Melville

Ο Ρίσι Σούνακ πρόσθεσε ότι, αυτή είναι η στιγμή να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και αύριο.

Δυο χρόνια μετά την εισβολή του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την παράνομη εισβολή του πριν από δύο χρόνια, ο ελεύθερος κόσμος ήταν ενωμένος στην αντίδρασή του. Σταθήκαμε ενωμένοι πίσω από την Ουκρανία. Και σε αυτή τη ζοφερή επέτειο, πρέπει να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας.

Βρέθηκα στο Κίεβο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και συνάντησα τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες. Κάθε οδυνηρή ιστορία ήταν μια υπενθύμιση του θάρρους της Ουκρανίας απέναντι στον τρομερό πόνο.

Ήταν μια υπενθύμιση του τιμήματος που πληρώνουν όχι μόνο για να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια σε μια εντελώς αδικαιολόγητη εισβολή, αλλά και για να υπερασπιστούν τις ίδιες τις αρχές της ελευθερίας, της κυριαρχίας και του κράτους δικαίου, από τις οποίες εξαρτόμαστε όλοι μας».

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024, λίγο περισσότεροι από 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των προγραμμάτων «Σπίτια για την Ουκρανία» (Homes for Ukraine) και «Οικογενειακά Προγράμματα» (Family Schemes).

Τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο ενιαίο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέβασε τη συνολική υποστήριξη της χώρας σε 12 δισεκατομμύρια λίρες. Ο Ρίσι Σούνακ μαζί με την αύξηση υπέγραψε στο Κίεβο δεκαετή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας – την πρώτη του είδους της.

Η Ντάουνινγκ Στριτ συνεχίζει σθεναρά την υποστήριξη προς την Ουκρανία με τη δημόσια συζήτηση να κάνει λόγο για πραγματικό κίνδυνο επέκταση του πολέμου. Εάν η Δύση δεν «αφυπνιστεί» να σταματήσει τον Πούτιν, αυτός δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, λένε αναλυτές.

Ο Ρίσι Σούνακ πρόσθεσε ότι, αυτή είναι η στιγμή να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και αύριο.

“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για όσο χρειαστεί, μέχρι να επικρατήσουν» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεση της κυβέρνησης του.

Ως ένδειξη συμπαράστασης προς την Ουκρανία, τα σιντριβάνια της πλατείας Τραφάλγκαρ και το Δημαρχείο θα φωτιστούν με κίτρινο και μπλε χρώμα το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με τα κτίρια των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου να τροποποιήσει το σύστημα απόσυρσης από τη Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) για την υποστήριξη ανθρωπιστικών και ιατρικών αναγκών στην Ουκρανία.

Μία σειρά από οχήματα του Δήμου που δεν συμβαδίζουν με την ULEZ θα δωριστούν μέσω του προγράμματος στην Ουκρανία.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου σχεδιάζει επίσης να δωρίσει 50 παροπλισμένα ασθενοφόρα που δεν συμμορφώνονται με την ULEZ.

Το μεσημέρι μεγάλο πλήθος αναμένεται να συγκεντρωθεί στο κέντρο του Λονδίνου υποστηρίζοντας τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενώ το απόγευμα θα γίνει τελετή μνήμης στην πλατεία Τραφάλγκαρ για τα θύματα του πολέμου αυτά τα δύο χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments