Nέα της αγοράς

EE: Εισήγαγε ρωσικό πετρέλαιο αξίας 1,1 δισ. ευρώ – Το «κενό» στις κυρώσεις

EE: Εισήγαγε ρωσικό πετρέλαιο αξίας 1,1 δισ. ευρώ – Το «κενό» στις κυρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Russian oil oil barrel background Russia flag on barrel sanctions on Russian oil 3D work and 3D illustration

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ρωσικό πετρέλαιο συνολικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ αγόρασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Global Witness.

Η ανάλυση των δεδομένων για τις εξαγωγές και τη ναυτιλία δείχνει ότι η ΕΕ εισήγαγε 130 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων – κυρίως ντίζελ – από διυλιστήρια που επεξεργάζονται ρωσικό αργό πετρέλαιο το 2023 και υπολογίζει ότι αυτές οι αγορές ήταν αξίας 1,1 δισ. ευρώ για το Κρεμλίνο σε έσοδα από άμεσους φόρους.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, άλλα έθνη, ιδίως η Ινδία και η Κίνα, συνέχισαν να εισάγουν αργό από τη Ρωσία.

Όπως υπογραμμίζει η Telegraph, συχνά, το αργό εισάγεται για να διυλιστεί σε χρήσιμα προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ που στη συνέχεια εξάγονται. Η διύλιση επαναταξινομεί το προϊόν στους κανόνες εξαγωγής, παρά την προέλευση του βασικού αργού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Δύο χρόνια και 16.500 κυρώσεις μετά… Πώς αναπτύσσεται η ρωσική οικονομία

Κενά στο καθεστώς

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι κυρώσεις έχουν παραβιαστεί, αλλά η έκθεση υπογραμμίζει τα κενά στο τρέχον καθεστώς.

Σχολιάζοντας ο Chris Lambin της Global Witness αναφέρει: «Είτε πρόκειται για αργό πετρέλαιο είτε για προϊόντα διύλισης, κάθε δεκάρα που δαπανάται για ρωσικό πετρέλαιο βοηθά στη χρηματοδότηση του επιθετικού πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί για να κλείσει αμέσως το κενό διύλισης και να διακόψει έναν από τους τελευταίους δεσμούς της με το ρωσικό πετρέλαιο».

Τον περασμένο Αύγουστο, η Global Witness ανέφερε ότι 1 στις 20 πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εκτελούνταν με καύσιμα αεροσκάφους από ρωσικό πετρέλαιο.

Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), το οποίο παρακολουθεί τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ανά αξία και προορισμό, εκτιμά ότι το Κρεμλίνο έχει κερδίσει 605 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Isaac Levi, ερευνητής του CREA, δήλωσε: «Το ρωσικό πετρέλαιο φτάνει όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του παραθυριού του διυλισμένου πετρελαίου, το οποίο επιτρέπει σε τρίτες χώρες να επεξεργάζονται ρωσικό αργό και να εξάγουν διυλισμένα προϊόντα σε χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments