Πολιτική

Ευχετήριο τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Ερντογάν για τα γενέθλιά του

Ευχετήριο τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Ερντογάν για τα γενέθλιά του

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Τα 70 κλείνει σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1954.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε τα 70

Τα 70 κλείνει σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1954.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, ώστε να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Πριν από τον έλληνα πρωθυπουργό με τον τούρκο πρόεδρο είχε συνομιλήσει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαριστώντας μάλιστα τον πρόεδρο για τη συμβολή του στην πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας σε φιλική βάση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε ευχές για τα γενέθλιά του και από τον πρόεδρο του Καζακστάν, Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Τα μηνύματα συνεργασίας και ειρήνης του Δεκεμβρίου από Μητσοτάκη και Ερντογάν

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες τον περασμένο Δεκέμβριο υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν τούτου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν προχωρήσει σε κοινές δηλώσεις. Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε  «Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά».

Μητσοτάκης: Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανωτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους».

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», είχε τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», είχε υπογραμμίσει τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments