Πολιτική

Η επιστράτευση της Γεροβασίλη και η στήριξη από τον Τσίπρα

Η επιστράτευση της Γεροβασίλη και η στήριξη από τον Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Πώς η αντιπρόεδρος της Βουλής οδηγήθηκε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί εξεπλάγησαν το πρωί της περασμένης Κυριακής όταν έφτασε στον Τύπο η ανακοίνωση ότι η Όλγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμοποίηση των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονταν ότι επρόκειτο για την πιο σοβαρή κατάσταση στην πλατεία Κουμουνδούρου εδώ και πολύ καιρό. Η  κίνηση δεν είναι μια αντανακλαστική, οργισμένη αντίδραση. Υπήρχε έγκριση, αν όχι ενθάρρυνση, από τον Αλέξη Τσίπρα. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε δημόσια προκαταβολικά τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, γεγονός που οδήγησε στην προσεκτικά μελετημένη ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη.

Πρόσωπα κοντά στην αντιπρόεδρο επιβεβαιώνουν ότι η κ. Γεροβασίλη δεν είχε συζητήσει με κανέναν μέσα στο κόμμα την ανησυχία της σχετικά με την πρωτοβουλία Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση με ερωτηματολόγιο, θέτοντας ζητήματα ταυτοτικά. Με κανέναν πλην ενός, του Αλέξη Τσίπρα. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος από όσα εδώ και καιρό διαδραματίζονται στο κόμμα, ωστόσο, οι συνομιλητές του τον περιέγραφαν το τελευταίο διάστημα ως εξαιρετικά ανήσυχο με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, με τη διαρκή δημοσκοπική διολίσθηση, με την παρατεταμένη κρίση και τα διαδοχικά επεισόδια, που διατηρούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή μιας θορυβώδους και αντιπαραγωγικής παραπολιτικής. Παράλληλα, εμφανίζεται οργισμένος με ενέργειες του Στέφανου Κασσελάκη που συντείνουν στην κατεύθυνση «αποτσιπροποίησης» του κόμματος, αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών της προηγούμενης ηγεσίας και μιας διαδικασίας «επανεφεύρεσης» της κομματικής ταυτότητας. Μια διαδικασία «θα είναι σαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ», όπως περιγράφεται.

Γιατί όμως το ερωτηματολόγιο ήταν τόσο ενοχλητικό; “Από τη δημιουργία του, το isyriza δεν καθιερώθηκε ως συμβουλευτικό όργανο, αλλά ως όργανο λήψης αποφάσεων. Η απόφαση για την ίδρυση αυτού του οργάνου ήταν ακριβώς για να διευκολύνει τη διαδικασία να αφήσει τη βάση να αποφασίσει για σημαντικά ζητήματα με τη μορφή δημοψηφισμάτων. ‘Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Κασσελάκης θα έστελνε ένα ερωτηματολόγιο στη βάση, κατάλαβε αμέσως ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκλάβει τις απαντήσεις σε αυτό το ερωτηματολόγιο ως έγκριση για την αλλαγή του ονόματος, της φυσιογνωμίας και της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος”, διευκρινίζει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος με γνώση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες.

Μια σειρά από σαφή “χτυπήματα” άρχισαν να αποδίδονται στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, όπως το σενάριο της υπουργοποίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δάνεια προς το κόμμα και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες. Ήταν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που άρχισαν να δημιουργούνται έντονες ανησυχίες σε πολλούς από τους ανώτερους και στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι, παρά την περίοδο ανοχής και στήριξης του νέου προέδρου, η κατάσταση δεν βελτιωνόταν σε καμία περίπτωση. Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου, “ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν έμπαινε στη διαδικασία χάραξης πολιτικής, αλλά αντίθετα έδινε την εντύπωση ότι γινόταν επικίνδυνος”. Η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη την περασμένη Κυριακή συμπύκνωσε αυτή τη διαδικασία και πολλοί “διάβασαν” την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στα όσα θεαματικά συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments