Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι έχασαν

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι έχασαν

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εξαίρεση ο Νίκος Παππάς.

Μετά τέσσερις ημέρες έντονου παρασκηνίου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζυμώσεων και φορτισμένου κλίματος, που ξεπέρασε κατά πολύ τα πολιτικά όρια, οι διαλυτικές τάσεις στο κόμμα παραμένουν.

Αν εξαιρεθεί η περίπτωση του κ. Νίκου Παππά, ο οποίος υποστήριξε έγκαιρα την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών και είδε τις πολιτικές μετοχές του να εκτοξεύονται, οι κ.κ. Τσίπρας και Κασσελάκης απέτυχαν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις ενδοκομματικές εξελίξεις της Κουμουνδούρου.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ηγεσίας, η εικόνα που προέκυψε για την αντιπολίτευση δεν είναι ελκυστική και το “ταμείο” δεν είναι θετικό. Γιατί οι ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι να παραμείνουν στην Κουμουνδούρου και γιατί οι πολίτες που “μετακινούνται” στη “γκρίζα ζώνη” επιλέγουν ένα κόμμα που αυτοκαταστρέφεται στην κορυφαία διαδικασία; Ο Γιώργος Τσίπρας παραδέχτηκε: “Η εικόνα του συνεδρίου δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Αυτό το κλίμα θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο Κασσελάκης, προσπαθώντας να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφορούν πολιτικές θέσεις-κλειδιά.

Στον σχεδιασμό του δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται η συγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο είχε συνεδριάσει ελάχιστες φορές με τη συμμετοχή ακόμη της Έφης Αχτσιόγλου. Παρά τις αρνήσεις του να το ενεργοποιήσει, πλέον υπάρχει η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου που τον δεσμεύει. Το ζητούμενο είναι το συγκεκριμένο όργανο να αποκτήσει ρόλο «πρωινού καφέ», ο οποίος θα καθορίζει καθημερινά τη «γραμμή» στα θέματα της επικαιρότητας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τη μάχη για το χειροκρότημα στις συνεδριακές εργασίες, αλλά γνωρίζει καλά ότι θα αμφισβητηθεί ξανά αν αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, με τα κακά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση. Το restart δεν θα είναι εύκολο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια συγκροτημένη αντιπολιτευτική δύναμη με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη.

Η “μεταγραφή” στελεχών όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Αθηνά Λινού και ο Χρήστος Σπίρτζης δείχνει ότι έχει επιτευχθεί μια ικανοποιητική συσπείρωση. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, και κατ’ επέκταση ο Αλέξης Τσίπρας, δεν κατάφεραν να ενώσουν όλους τους πρώην προεδρικούς. Ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιώργος Τσίπρας τράβηξαν το δικό τους δρόμο, με αποτέλεσμα η πρότασή τους για αναβολή των εκλογών να θριαμβεύσει στο συνέδριο.

Όλοι γνωρίζουν ότι το Συνέδριο, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρα εκτός ελέγχου και η παρέμβασή του να απευθυνθεί στη βάση φάνηκε να μην έχει καμία τύχη. Τι πέτυχε ο σημερινός πρόεδρος; Έχοντας χαράξει μια σαφή κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, ο Στέφανος Κατσελάκης δεν μπορεί πλέον να ξοδέψει άλλο πολιτικό κεφάλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments