Γεωπολιτικά

Μόσχα: Συνάντηση εκπροσώπων Χαμάς και Φατάχ για τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης

Μόσχα: Συνάντηση εκπροσώπων Χαμάς και Φατάχ για τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//War and conflict landscape with soldiers

Εκπρόσωποι της Χαμάς και Φατάχ θα συναντηθούν την Πέμπτη (29/02) στη Μόσχα

Εκπρόσωποι της Χαμάς και Φατάχ θα συναντηθούν την Πέμπτη (29/02) στη Μόσχα για να συζητήσουν τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στη Ρωσία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επιβεβαίωσε ότι είναι προγραμματισμένη αυτή η συνάντηση.

Σύμφωνα με την DW, στις 29 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί διάσκεψη στη Μόσχα στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από διάφορες παλαιστινιακές φατρίες σε έναν «διαπαλαιστινιακό διάλογο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι από 12 έως 14 οργανώσεις θα παραστούν στη διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, της Φατάχ, της πολιτικής οργάνωσης που διοικεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ή της PLO, της ευρύτερης οργάνωσης-ομπρέλας για όλες τις παλαιστινιακές ομάδες.

Οι διάφορες ομάδες λαμβάνουν πολύ διαφορετικές θέσεις σε θέματα όπως η αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Η PLO υπό την ηγεσία της Φατάχ αναγνώρισε το Ισραήλ το 1993, εν μέρει σε αντάλλαγμα για ένα πιθανό παλαιστινιακό κράτος. Η Χαμάς έχει απορρίψει αυτή τη στάση εδώ και χρόνια, παρ’ όλο που πρόσφατα η ρητορική της έχει αμβλύνει. Δεν είναι μέρος της PLO.

Τη Δευτέρα (26/02) ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα, τη στιγμή που εντείνονται οι παρασκηνιακές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της «μεταπολεμικής» Γάζας.

«Υπέβαλα την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω ξανά γραπτώς», είχε αναφέρει από τη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, ο πρωθυπουργός από την άνοιξη του 2019.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Αμπάς με διάταγμά του «αποδέχτηκε την παραίτηση» ζητώντας από τον Στάγεχ και τους υπουργούς του «να παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

«Το επόμενο στάδιο απαιτεί νέα κυβερνητικά μέτρα και πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας μια κατεπείγουσα ανάγκη ενδοπαλαιστινιακής ομοφωνίας» είχε αναφέρει ο Στάγεχ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments