Διεθνή

Υποβρύχιο Titan: Αποκαλύφθηκε ο ήχος που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της έρευνας των διασωστών

Υποβρύχιο Titan: Αποκαλύφθηκε ο ήχος που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της έρευνας των διασωστών

Πηγή Φωτογραφίας: ILE PHOTO: The Titan submersible, operated by OceanGate Expeditions to explore the wreckage of the sunken SS Titanic off the coast of Newfoundland, dives in an undated photograph. OceanGate Expeditions/Handout via REUTERS

Ο ήχος είχε αρχικά κρατήσει ζωντανές τις ελπίζες για επιζώντες - «Είναι ρυθμικό, είναι σαν κάποιος να κάνει αυτόν τον ήχο και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται είναι πραγματικά ασυνήθιστο»

Αποκαλύφθηκε ο ήχος που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της έρευνας των διασωστών στην ευρύτερη περιοχή όπου βρισκόταν το βαθυσκάφος Titan. Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει αφότου χάθηκε η επαφή με το μητρικό του σκάφος. Το βαθυσκάφος εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023.

Ο «κούφιος ήχος» που αναπαράγεται για πρώτη φορά σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, όπως μεταδίδει η Daily Μail, έχει έναν κανονικό, σταθερό ρυθμό, ο οποίος τράβηξε την προσοχή των ειδικών – και πυροδότησε ελπίδες ότι ο θόρυβος θα μπορούσε να είναι σήματα SOS που έκαναν οι πέντε άνδρες του πλοίου. «Θα μπορούσε να είναι κάποιος που χτυπάει, η συμμετρία μεταξύ αυτών των χτυπημάτων είναι πολύ ασυνήθιστη», λέει στο ντοκιμαντέρ ο πρώην πλοίαρχος υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού Ryan Ramsey.

«Είναι ρυθμικό, είναι σαν κάποιος να κάνει αυτόν τον ήχο και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται είναι πραγματικά ασυνήθιστο». Ο ήχος ακούγεται στο 0:20 του παρακάτω promo βίντεο – αποσπάσματος. Το νέο ντοκιμαντέρ, που πρόκειται να κυκλοφορήσει με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία τον Ιούνιο, βλέπει τα παρασκήνια της επιχείρησης έρευνας που κόστισαν εκατομμύρια δολάρια. Το ντοκιμαντέρ, από την ITN productions για το Channel 5, διερωτάται επίσης ποια είναι τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την καταστροφή.

Αφού ο ήχος καταγράφηκε για πρώτη φορά γύρω στις 11.30 μ.μ. στις 20 Ιουνίου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εντόπισε τους θορύβους το επόμενο πρωί. Ο πλοίαρχος της ακτοφυλακής Jamie Frederick παραδέχθηκε τότε: “Όσον αφορά τους θορύβους, συγκεκριμένα, δεν ξέρουμε τι είναι, για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας”.

Με τραγικό τρόπο, οι ελπίδες που αναπτερώθηκαν από τον μυστηριώδη ήχο του χτυπήματος διαψεύστηκαν αργότερα. Πολλοί υποστήριζαν ότι ο θόρυβος ήταν πιθανότατα “συντρίμμια” και “σκουπίδια” από το εμβληματικό ναυάγιο.

Ο κόσμος συγκλονίστηκε καθώς οι διασώστες διπλασίαζαν επειγόντως τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό του αγνοούμενου υποβρυχίου πριν από την εξάντληση του οξυγόνου που αναμενόταν.

Το Titan ήταν ένα πειραματικό σκάφος στο οποίο οι συμμετέχοντες υπέγραφαν ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει τρεις φορές στην πρώτη σελίδα την πιθανότητα θανάτου. Μεταξύ των επιβατών ήταν ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών, και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν.Πρόκειται για μία οικογένεια με στενούς δεσμούς με τη Μεγάλη Βρετανία ενώ διαθέτει έπαυλη στο Σάρεϊ. Μάλιστα ο 79χρονος Χουσέιν Νταούντ, πατέρας του Σαχζάντα και παππούς του Σουλεμάν, είναι ο επικεφαλής της εταιρείας Dawood Hercules Corporation που παράγει χημικά και της Engro Corporation που δραστηριοποιείται στον χώρο των λιπασμάτων, των τροφίμων και της ενέργειας.Ένας ακόμη επιβάτης ήταν ο 58χρονος Βρετανός επιχειρηματίας και εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ. Επιπλέον μέσα στο πλοίο βρισκόταν ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, παγκοσμίου φήμης Γάλλος εξερευνητής ενώ το πέμπτο μέλος της παρέας που έχασε τη ζωή του ήταν ο CEO της OceanGate, Στόκτον Ρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments