Οικονομία

Λήξη προθεσμίας για τέλη κυκλοφορίας – Τελευταίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Λήξη προθεσμίας για τέλη κυκλοφορίας – Τελευταίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
Όσα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποφύγουν τις «καμπάνες»

Μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου του 2024 έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες της χώρας μας ώστε να τακτοποιήσουν σημαντικές εκκρεμότητες φορολογικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος και να αποφύγουν πρόστιμα και ποινές από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα σήμερα τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφαλιστική ικανότητα και τις δηλώσεις φόρου συζύγων.

Ειδικότερα μέχρι σήμερα θα πρέπει:

να πραγματοποιηθεί η οριστικοποίηση από το διαχειριστή ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής. να γίνει η υποβολή ανέκκλητης δήλωσης για τη δυνατότητα επιλογής υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος συζύγων. να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Η εκπρόθεσμη πληρωμή τους, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. να διευθετηθούν τα χρέη των μη μισθωτών οφειλετών του ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντας το ποσό που εκκρεμεί, καθώς σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα και θα μείνουν από την Παρασκευή 1η Μαρτίου χωρίς περίθαλψη και φάρμακα.

Εικόνες από την πεζογέφυρα του Αλίμου με την λεωφόρο Ποσειδώνος σε κίνηση. Σάββατο 8 Μαίου 2021 (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Πώς γίνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Όσοι δεν έχετε πληρώσει ακόμη μπορείτε να «κατεβάσετε» τα τέλη κυκλοφορίας μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, χωρίς κωδικούς taxisnet, παρά μόνο με τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2024 είναι διαθέσιμα από την εφαρμογή myCAR.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ΕΡΤ, μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Αναλυτικά, η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται ως εξής:

Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο. Μέσω web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζά σας εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο αριθμός με τα 23 ψηφία που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF». Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Εκτύπωση και με κωδικούς Taxisnet

Θα πρέπει να έχετε τους κωδικούς του Taxisnet, τον προσωπικό σας ΑΦΜ καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Στη συνέχεια μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ. Κατόπιν, πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ». Έπειτα, εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ. Μετά πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων». Αμέσως μετά επιλέγετε «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων». Έπειτα, επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2024) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Κατόπιν, πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας», προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε. Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας. Πλειστηριασμού του οχήματος. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments