Τεχνολογία

Ποιες εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης έχει ο Γουόρεν Μπάφετ

Ποιες εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης έχει ο Γουόρεν Μπάφετ

Πηγή Φωτογραφίας: fortunegreece.com

Ο διάσημος επενδυτής Γουόερν Μπάφετ δεν είναι γνωστός ως γκουρού της τεχνολογίας. Η Berkshire Hathaway είναι γνωστή για τις επενδύσεις ττης σε blue chips ολων των κατηγοριών κι έχει φτάσει να αξίζει σήμερα ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο διάσημος επενδυτής Γουόερν Μπάφετ δεν είναι γνωστός ως γκουρού της τεχνολογίας. Η Berkshire Hathaway είναι γνωστή για τις επενδύσεις ττης σε blue chips ολων των κατηγοριών κι έχει φτάσει να αξίζει σήμερα ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο, η Berkshire Hathaway έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό και χωρίς να το διαφημίζει καθόλου στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Οι τέσσερις κορυφαίες μετοχές που κατέχει λοιπόν ανά μέγεθος θέσης στις τεχνολογικές εταιρείες που επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού χαρτοφυλακίου και είναι:

Apple

Ο Γουόερν Μπάφετ  δεν φοβάται να αφήσει μια κερδοφόρα επένδυση να γίνει μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου της Berkshire κι αυτή είναι η θέση του στην Apple που κατασκευάζει τα iPhone.

Ο Μπάφετ αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Apple το 2016 κι αυτή τη στιγμή η θέση του στην Apple αντιπροσωπεύει το 44,2% του χαρτοφυλακίου του. Η Apple είναι μια καλή μετοχή τεχνητής νοημοσύνης και ο Μπάφετ Buffett έχει πουλήσει ελάχιστες μετοχές μέχρι σήμερα.  Γιατί; Διότι πιστεύει ότι οι πελάτες της εταιρείας  είναι απολύτως αφοσιωμένοι στα προϊόντα της και όπως έχει πει, οι άνθρωποι πλέον προτιμούν να εγκαταλείψουν το το δεύτερο αυτοκίνητό τους για ένα iPhone.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple, επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη και τη συνδυάζουν με τα δικά τους προϊόντα. Η Apple έχει ήδη εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη στα iOS για διάφορες εφαρμογές,  όπως η βοήθεια Siri, η αναγνώριση προσώπου, οι προτάσεις περιεχομένου και πολλά άλλα. Ωστόσο, ο Tim Cook δήλωσε  πρόσφατα σε μια εκδήλωση ότι η Apple δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις στην  τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσφατα μάλιστα τερμάτισε το project της για το ηλεκτρικό αυτοκινήτο και ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τους εργαζόμενους εκεί στο τμήμα AI της Apple.

Moody’s

Η εταιρεία αναλύσεων και πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ταιριάζει περισσότερο με το στυλ του Μπάφετ. Η Berkshire κατέχει τη μετοχή της Moody’s από το 2000 και υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη επένδυση όλα αυτά τα χρόνια. Αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο κομμάτι του χαρτοφυλακίου της Berkshire με ποσοστό 2,5%, αλλά έτσι κι αλλιώς η Moody’s είναι πολύ μικρότερη εταιρεία από την Apple. Το μερίδιο της Berkshire αντιπροσωπεύει το 13,5% της Moody’s.

Η Moody’s αναλύει δεδομένα για να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανοτητα ετιαρειών και κρατών και για να πουλά έρευνες αγοράς. Η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φυσική εξέλιξη για μια εταιρεία σαν τη Moody’s. Η επιχείρηση διαθέτει ανεκτίμητα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει μέσα στις πολλές δεκαετίες λειτουργίας και χρησιμοποιεί OpenAI και Azure για να δημιουργήσει μοντέλα αξιποίησής τοης.

Η εξέλιξη της Moody’s σε μια εταιρεία που χρησιμοποιεί περισσότερο την τεχνολογία στις αναλύσεις της είναι κρίσιμη για να διατηρήσει την κορυφαία φήμη της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Moody’s αυξάνει τα έσοδα για 64 συνεχόμενα τρίμηνα, απόδειξη της ανθεκτικότητάς της.

Amazon

Ο τεχνολογικός γίγαντας Amazon είναι μια μετοχή στην οποία ο Γουόρεν Μπάφετ μπήκε αργά, μόλις το 2019. Ωστόσο, η αξία της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε, δείχνοντας ότι δεν είναι σχεδόν ποτέ αργά για να επενδύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η Amazon έχει τη φήμη της καινοτόμου εταρείας. Αφού έγινε η κυρίαρχη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Αμερική, η Amazon δημιούργησε αργότερα  μια κορυφαία πλατφόρμα cloud και υπηρεσία ροής και τώρα στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως και η Apple, έτσι και η Amazon χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές. Οι πελάτες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να δουν ένα προϊόν και η τεχνητή νοημοσύνη θα συνοψίσει τις κριτικές προϊόντων των αγοραστών σε συντομευμένες περιλήψεις για εξοικονόμηση χρόνου. Στο AWS, η Amazon συγκεντρώνει τεράστιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ της Nvidia και των δικών της, για να δώσει στους πελάτες της εργαλεία για τη δημιουργία εφαρμογών AI. Η ικανότητα της Amazon να συνδέσει την τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρησή της θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο cloud.

Snowflake

Η εταιρεία cloud δεδομένων και ανάλυσης Snowflake είναι η μοναδική μετοχή τεχνητής νοημοσύνης στην οποία έχει επενδύσει η Berkshire Hathaway από την πρώτη μέρα. Η εταιρεία συμμετείχε στη δημόσια προσφορά της Snowflake το 2020 και έκτοτε κρατά τη μετοχή. Είναι η μικρότερη θέση της και αντιπροσωπεύει μόλις το 0,3% του χαρτοφυλακίου της Berkshire.

Η Snowflake μπορεί να αποτελέσει όμως μια τεράστια εταιρεία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η πλατφόρμα cloud της εταιρείας αποθηκεύει και οργανώνει δεδομένα, επιτρέποντας στους πελάτες να τα αναζητούν και να τα ενσωματώνουν εύκολα με εφαρμογές τρίτων, σε όλο το cloud. Επιπλέον, η Snowflake λειτουργεί μια αγορά δεδομένων όπου οι πελάτες μπορούν να μοιράζονται δεδομένα και να αγοράζουν πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων τρίτων για να τα συνδυάσουν με τα δικά τους.

Τα δεδομένα είναι ουσιαστικά το δομικό στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό καθιστά τη Snowflake ένα δυνητικά κρίσιμο κομμάτι για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και είναι αξιοσημείωτο το ότι η Berkshire μπήκε νωρίς στη μετοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments