Διεθνή

ΗΠΑ: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την υποψηφιότητα του Τραμπ

ΗΠΑ: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την υποψηφιότητα του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: indicator.gr

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου (4/3) αναμένεται να εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η απόφαση για το κατά πόσον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου (4/3) αναμένεται να εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η απόφαση για το κατά πόσον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να συμπεριληφθεί στην προκριματική εκλογή των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο, λόγω των προσπαθειών του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020.

Το παραπάνω αναφέρει το AP, σύμφωνα με το οποίο, αν και η απόφαση θα αφορά στο Κολοράντο, εκτιμάται ότι θα ισχύσει σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 10 π.μ. τοπική ώρα (5 μ.μ. Ελλάδος), κι αυτό, διότι οι δικαστές δεν θα ανέβουν στις έδρες τους. Η συνήθης πρακτική του δικαστηρίου είναι να ανακοινώνει αποφάσεις σε αμφισβητούμενες υποθέσεις από την έδρα. Μόνο που στην προκειμένη, οι δικαστές δεν είχαν προγραμματιστεί να επιστρέψουν στην αίθουσα μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Η επίλυση της υπόθεσης τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τις εκλογές της Τρίτης σε 16 πολιτείες, θα άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι ψήφοι για τον Τραμπ θα μετρήσουν τελικά. Και οι δύο πλευρές είχαν ζητήσει ταχεία εργασία από το δικαστήριο, με τους δικαστές να φαίνονται έτοιμοι να αποφανθούν υπέρ του Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο του Κολοράντο ήταν το πρώτο που επικαλέστηκε μια συνταγματική διάταξη μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, η οποία αποσκοπούσε στο να εμποδίσει όσους «συμμετείχαν σε εξέγερση» να κατέχουν αξιώματα. Ο Τραμπ έχει επίσης έκτοτε αποκλειστεί από τα προκριματικά ψηφοδέλτια στο Ιλινόις και το Μέιν, αν και οι δύο αποφάσεις, μαζί με εκείνη του Κολοράντο, βρίσκονται σε αναμονή της έκβασης της υπόθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Την περασμένη εβδομάδα οι δικαστές συμφώνησαν να ακούσουν τα επιχειρήματα στα τέλη Απριλίου σχετικά με το αν ο Τραμπ μπορεί να διωχθεί ποινικά για τις κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η απόφαση του δικαστηρίου να παρέμβει στην πολιτικά φορτισμένη υπόθεση, επίσης με ελάχιστο δεδικασμένο για να το καθοδηγήσει, θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον ο Τραμπ θα δικαστεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει 91 ποινικές κατηγορίες σε τέσσερις διώξεις. Από αυτές, η μόνη με ημερομηνία δίκης που φαίνεται να έχει προοπτική να κρατήσει είναι η υπόθεσή του στη Νέα Υόρκη, όπου κατηγορείται για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Η υπόθεση έχει οριστεί για δίκη στις 25 Μαρτίου και ο δικαστής έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments