Διεθνή

Ιταλία: Μεγάλη έρευνα για «κατασκοπεία» σε βάρος υπουργών και VIP προσώπων

Ιταλία: Μεγάλη έρευνα για «κατασκοπεία» σε βάρος υπουργών και VIP προσώπων

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Computer operator using laptop to maintenance artificial intelligence neural networks simulating human thought processes in computerized model. Tech support doing checkup on AI systems, close up

Μια υπόθεση με άρωμα κατασκοπείας απασχολεί τα ιταλικά ΜΜΕ

Ολα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροζέτο είχε κάνει μήνυση όταν δημοσιεύτηκαν στοιχεία που αφορούσαν την φορολογική του δήλωση. Το καλοκαίρι του 2023, ο ίδιος είχε κάνει λόγω για «πολιτικό ντοσιέ» και για «επίθεση στη δημοκρατία».

Η έρευνα που ακολούθησε, αποκάλυψε μη εξουσιοδοτημένες κινήσεις «υποκλοπής» προσωπικών στοιχείων, πολιτικών – κυρίως της κεντροδεξιάς – αλλά και άλλων προσωπικοτήτων, μέσω τραπεζικών δεδομένων, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ στην Ιταλία.

Εκτός από τον υπουργός Αμυνας, στους «στόχους» περιλαμβάνονται ο υπουργός Γεωργίας (και κουμπάρος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι) Φραντσέσκο Λολομπρίντζιντα, άλλοι τρεις υπουργοί της ιταλικής Κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, Φάμπιο Ραμπέλι και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Σιωπηλή διαρροή» φαίνεται πως υπήρξε και για στοιχεία του Κριστιάνο Ρονάλντο, του ράπερ Φέντετς της Μάρτα Φασίνα, συζύγου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της συντρόφου του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε,

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο υπολοχαγός της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Πασκουάλε Στριάνο. Όπως μεταδίδει η La Repubblica, ο Στριάνο είναι ύποπτος για παράνομη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και κατοχή φακέλων, ενώ υπηρετούσε στην Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της έρευνας, την οποία ανέλαβε η Εισαγγελία της Περούτζια, ο Στριάνο κατηγορείται για περίπου 800 μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις στις βάσεις δεδομένων, χωρίς να υπάρχει καμία ερευνητική εντολή και, μάλιστα, πολύ συχνά οι έρευνες φαίνεται να ξεκινούσαν από αιτήματα δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα lacnews24.it εκτός από τον Στριάνο, ερευνώνται επιπλέον 15 άτομα μεταξύ αυτών και τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Domani.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments