Οικονομία

Χατζηδάκης: Fast track προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου

Χατζηδάκης: Fast track προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου

Πηγή Φωτογραφίας: [367740] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΠΑ "ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έρχονται νομοσχέδια για δημοσιονομικούς κανόνες, κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις, Υπερταμείο μέσα στο 2024

Την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ορίζει τους κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και τις αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, εξήγγειλε ο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με την περίπτωση της ΔΕΗ η οποία θα αποτελέσει και το πρύτυπτο για όλες αυτές τις αλλαγές σε θυγατρικές όπως οι ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.

Χατζηδάκης: Fast track προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου

Έρχονται οι «μικρές ΔΕΗ»

Όπως είχε επισημάνει ήδη στις αρχές χρονιάς, σε εκδήλωση της ΕΤΑΔ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, «κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, το οποίο θέλουμε να βασιστεί σε κανόνες αποτελεσματικότητας και προσφοράς προς το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο».

Στο πλαίσιο αυτό, θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους νέος νόμος για το υπερταμείο και τις θυγατρικές του, με στόχο οι θυγατρικές να λειτουργούν σαν «μικρές ΔΕΗ».

«Θα εισηγηθούμε στη Βουλή να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά όχι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Θα υπάρξουν αλλαγές και στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας. Θα προχωρούν όλα με διαφάνεια αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Μοναδικές ευκαιρίες

Μιλώντας στο συνέδριο «Real Investment Summit 2024» που διοργανώνει ο Όμιλος Real, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία γενικότερα και όχι μόνο στην οικονομία, αλλά προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και κυρίως η δημοσιονομική σοβαρότητα.

«Οι προοπτικές είναι μοναδικές, γιατί η χώρα βγαίνει από την κρίση, άρα υπάρχει το φαινόμενο του ελατηρίου. Ταυτόχρονα έχουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο συνδυάζεται με την πολιτική σταθερότητα. Αυτός ο συνδυασμός σπάνια συμβαίνει θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν τα καταφέρουμε. Ο κίνδυνος είναι η αυταρέσκεια. Οι ποδηλάτες που δεν ποδηλατούν, πέφτουν και γι’ αυτό η προσπάθεια συνεχίζεται. Τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η πορεία της σοβαρότητας σηματοδοτεί φέτος το νομοσχέδιο για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με βάση τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο και πρόκειται να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό, πρόσθεσε, όταν με ρωτούν τι θα δώσετε, απαντώ: όσα αντέχουμε. Γιατί αν ξεπεράσουμε κάποια όρια κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω και αυτό θα ήταν σε βάρος πρώτα απ΄ όλα της ίδιας της κοινωνίας».

Και άλλα νομοσχέδια

Ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε την κατάθεση άλλων δύο νομοσχεδίων – πέρα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο – που αφορούν:

1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κλάδους στους οποίους εντοπίζονται οι ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για τον τουρισμό, τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ανοδικά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος, και τη ναυτιλία την οποία αξιοποιούμε ήδη και για στεριανές επενδύσεις π.χ. σε ξενοδοχεία, real estate, ναυπηγεία. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που υπάρχουν, έστω και αν δεν τα συζητάμε. Για παράδειγμα, η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας σε λίγα χρόνια χάρη στις ανανεώσιμες πηγές στις οποίες ήδη έχουμε πολύ σημαντική άνοδο. Έχουμε επιπλέον δύο ευχάριστες εκπλήξεις που είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποδείχτηκε εξαγωγική και – ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη – η αγροδιατροφή. Παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας έχει προβλήματα, υπάρχουν επιχειρήσεις που τα κατάφεραν και βγήκαν μπροστά. Τα logistics είναι ακόμη ένας προνομιακός τομέας για την Ελλάδα. Το λιμάνι του Πειραιά με την απόφαση που έλαβε η «τρισκατάρατη» κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 έχει ανέβει στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη. Έχουμε δυνατότητες και με τα υπόλοιπα λιμάνια και αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου θα δώσει μια πρόσθετη δυναμική.

Οι εξαγωγές από το 20 % του ΑΕΠ πήγαν στο 50 % και μπορούμε να ανέβουμε ακόμη παραπάνω». Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, στη μεγάλη κρίση έπεσε θύμα όχι μόνο των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Παρότι το δεύτερο θέμα δεν συζητείται πάρα πολύ, είναι για εμάς ζήτημα προτεραιότητας να κρατήσουμε κλειστές και τις δύο «Κερκόπορτες». Με δημοσιονομική σοβαρότητα και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, φιλοεπενδυτική πολιτική και κοινωνική συνοχή που στηρίζεται στην άνοδο της οικονομίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments