Πολιτική

Φουντώνει η αντιπαράθεση ιεραρχίας – πολιτικών

Φουντώνει η αντιπαράθεση ιεραρχίας – πολιτικών

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΙΚ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Αρνητική στάση για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Την ώρα που μεμονωμένοι μητροπολίτες χαρακτηρίζουν ως «ανεπιθύμητα» πολιτικά πρόσωπα που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και άλλοι ιεράρχες αρνούνται ακόμα και τη Θεία Κοινωνία σε βουλευτές, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ήρθε να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί στις σχέσεις της με την κυβέρνηση.

Η απόφαση για αλλαγή του τόπου εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου, για πρώτη φορά μακριά από τη Μητρόπολη Αθηνών, ήταν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αντιδράσεων της Εκκλησίας για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα απαγγείλει το «Πιστεύω», στο πλαίσιο της λειτουργίας στη Μονή Πετράκη. Σε σχέση με την παρουσία πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «δεν απαγορεύεται σε κανέναν να εισέλθει στην εκκλησία και να παρακολουθήσει τη λειτουργία, ωστόσο δεν θα προβλεφθεί ειδική χωροθεσία για επισήμους». Έτσι, η επίσημη υποδοχή που ελάμβανε χώρα στη Μητρόπολη και οι χωριστές θέσεις για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων δεν θα υπάρχουν φέτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα συμφάγει με τους συνοδικούς», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι δεν υπάρχει διάθεση για παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο για το καθιερωμένο γεύμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Με τον τρόπο αυτό εκδηλώνεται η δυσαρέσκεια της Εκκλησίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για «δυναμική» αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αιφνιδιασμό και προβληματισμό τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού παραδοσιακά, η πανηγυρική λειτουργία τελούνταν στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ένα τελετουργικό όπου ο ΠτΔ διάβαζε η ίδια το «Πιστεύω» και στη συνέχεια παρέθετε γεύμα στο προεδρικό στον Αρχιεπίσκοπο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι απέστειλε τη Δευτέρα προσκλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για «το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας».

Η ανακοίνωση τονίζει πως «ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο» και προσθέτει ότι η απόφασή τους για το εάν θα αποδεχθούν την πρόσκληση είναι σεβαστή.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

«Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.  Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments