Διεθνή

Ρωσία: Συζήτηση Γκρόσι – Πούτιν για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρωσία: Συζήτηση Γκρόσι – Πούτιν για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: TWITTER/@rafaelmgrossi

Συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με «τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων»

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι συζήτησε χθες Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτογραφία, επάνω, από Sputnik/Valery Sharifulin/via Reuters) για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων.

Συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με «τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων»

Κατά τη συνάντησή τους στο ρωσικό θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, συζητήθηκαν επίσης «άλλες παγκόσμιες προκλήσεις» που σχετίζονται με το ζήτημα της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με ανάρτηση του Γκρόσι στην πλατφόρμα X.

Ο διευθυντής του ΔΟΑΕ ανέφερε πως είχε μια «σημαντική ανταλλαγή (απόψεων) με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι».

Η Ρωσία θεωρείται χώρα που θα μπορούσε ν’ ασκήσει διπλωματική επιρροή στο Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Πούτιν εξέφρασε την πρόθεση της Μόσχας να συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ. Ούτε ο Ραφαέλ Γκρόσι ούτε το Κρεμλίνο αναφέρθηκαν σε περαιτέρω λεπτομέρειες της συνάντησης.

Ανησυχία

Νωρίτερα, ο Γκρόσι είχε γνωστοποιήσει πως σκόπευε να εκφράσει στον Πούτιν την ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, όχι μόνο στην παρούσα φάση αλλά και σ’ ενδεχόμενη επαναλειτουργία του.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιδεικνύουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ώστε ν’ αποφευχθεί πυρηνική καταστροφή.

Εχει προειδοποιήσει πως η κατάσταση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη είναι «εξαιρετικά επισφαλής» λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών σε κοντινή απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments