Policy Briefs

Eκδόθηκε το νέο εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για τις εκλογές στην ΕΕ -Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

Eκδόθηκε το νέο εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για τις εκλογές στην ΕΕ -Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//European Union flag

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Εκδόθηκε νέο εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι, μαζί με τα κράτη-μέλη και την υποστήριξη του ENISA, του οργανισμού κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, εξέδωσαν ένα νέο εγχειρίδιο σχετικά με την ασφάλεια της ακεραιότητας των εκλογών στην ΕΕ από τον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, οι εκλογικές διαδικασίες έχουν σημειώσει τεχνολογική πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο έχει επιδεινωθεί, ιδίως με την επιτάχυνση των χακτιβιστών και την αύξηση της πολυπλοκότητας των παραγόντων απειλών.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του νέου εγχειριδίου για την κυβερνοασφάλεια είναι η ανασκόπηση των πιθανών απειλών που προκύπτουν από αναδυόμενες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα των εκλογών, συγκεκριμένα ξένες παρεμβάσεις και χειραγώγηση πληροφοριών (FIMI), παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τεχνητή νοημοσύνη και «deep fakes».

Εγχειρίδιο της ΕΕ για την ασφάλεια των εκλογών από τον κυβερνοχώρο Το νέο εγχειρίδιο για την ασφάλεια των εκλογών από τον κυβερνοχώρο, παρουσιάζει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν και χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση πιθανών περιστατικών στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των εκλογικών διαδικασιών.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν βέλτιστες πρακτικές για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, τη διαχείριση κινδύνων, την υποστήριξη κυβερνοασφάλειας για εκστρατείες, κόμματα και υποψηφίους και τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας . Τέλος, παρουσιάζονται τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας στα οποία βασίζεται κάθε στάδιο του εκλογικού κύκλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.