SPOTLIGHTS

Τέλος χρόνου για αλλαγές στο Ε9

Τέλος χρόνου για αλλαγές στο Ε9

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Hand agent with home in palm and key on finger.

Η προθεσμία εκπνέει για τους φορολογούμενους που απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα το 2023

Η προθεσμία εκπνέει για τους φορολογούμενους που απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα το 2023, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9 γλιτώνοντας από ενδεχόμενη αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Αύριο λοιπόν είναι η τελευταία μέρα για τροποποιήσεις και διορθώσεις στο Ε9. Οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τους κωδικούς του Ε9 όπου καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση και αν διαπιστώσουν διαφορές με τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ” στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα, θα αναρτηθεί στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στο πρώτο 15μερο του Απριλίου. Ο φόρος θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%, ενώ τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

Πώς θα συμπληρώσετε-διορθώσετε το Ε9

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Για αλλαγή σε ακίνητο τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: capital.gr//Προκόπη Χατζηνικολάου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments