Οικονομία

Ενιαία “καρτέλα οφειλών” για εργοδότες και επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ

Ενιαία “καρτέλα οφειλών” για εργοδότες και επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας με θέμα "e - ΕΦΚΑ, Απολογισμός και όραμα - Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή", Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και π. Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού και π. Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και ο Διοικητής του e- ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αυτήν τη στιγμή η... συλλογή των χρεών γίνεται από κάθε Ταμείο που ανά τακτά διαστήματα στέλνει στο ΚΕΑΟ τις νέες οφειλές που εκκαθαρίζονται για τα έτη έως το 2016, ενώ από το 2017 οι οφειλές καταχωρίζονται απευθείας ως οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Ενιαία καρτέλα οφειλών για εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας από ένα βουνό παλαιών και νέων χρεών που ξεπερνά τα 47,5 δισ. ευρώ.

Τα χρέη, που είναι σήμερα διάσπαρτα σε επιμέρους μητρώα οφειλετών, θα ενοποιηθούν σε μία “καρτέλα”, ώστε ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ να έχουν την πλήρη εικόνα για το προφίλ των οφειλετών τους. Η ενιαία καρτέλα χρεών μπορεί να αξιοποιηθεί και προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής ρύθμισης-σκούπα για όλες τις οφειλές.

Η ενοποίηση των χρεών ανά οφειλέτη θα γίνει σε δύο στάδια, μέσω της αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος του ΕΦΚΑ. Ο σχεδιασμός προβλέπει έως τον ερχόμενο Αύγουστο να έχουν ενοποιηθεί οι εργοδοτικές οφειλές και από τις αρχές του 2025 να ενοποιηθούν σε μία “καρτέλα” όλα τα χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όταν το νέο σύστημα μπει σε λειτουργία, θα σταματήσει και το “χαλασμένο τηλέφωνο” μεταξύ των Ταμείων για τις οφειλές που μπορεί να βαρύνουν τους ίδιους ασφαλισμένους. Είναι κοινό μυστικό ότι τα χρέη που “βλέπει” το ΚΕΑΟ είναι αυτά που βρίσκουν και του στέλνουν τα Ταμεία. Αν υπάρχουν οφειλές ξεχασμένες ή που δεν έχουν εκκαθαριστεί, αυτές μένουν κάτω από το χαλί μέχρι να αποκαλυφθούν σε κάποια μελλοντική εκκαθάριση.

Αυτήν τη στιγμή η… συλλογή των χρεών γίνεται από κάθε Ταμείο που ανά τακτά διαστήματα στέλνει στο ΚΕΑΟ τις νέες οφειλές που εκκαθαρίζονται για τα έτη έως το 2016, ενώ από το 2017 οι οφειλές καταχωρίζονται απευθείας ως οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Με την ενοποίηση των χρεών όλοι οι οφειλέτες θα έχουν ένα μητρώο και κάτω από αυτό ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να βλέπει πόσα χρωστούν ανά Ταμεία. Ενώ δηλαδή σήμερα η έρευνα γίνεται ανά Ταμείο για να βγει το σύνολο των χρεών, με το νέο σύστημα θα είναι γνωστό το σύνολο των χρεών και, από το σύνολο, θα φαίνονται τα χρέη ανά Ταμείο.

Η ενιαία καρτέλα χρεών θα αλλάξει και τον τρόπο διαχείρισης των οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πιο στοχευμένα τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την αύξηση της εισπραξιμότητας, ενώ θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της συμπεριφοράς των επαγγελματιών και των εργοδοτών για να αποφεύγεται εν τη γενέσει τους η δημιουργία νέων χρεών με άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων (μπλόκο στην υποβολή ΑΠΔ, δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, ειδοποίηση ρύθμισης κ.ά.).

Μέσα από την ενοποίηση των οφειλών θα βγουν στην επιφάνεια και οφειλές που έχουν μείνει στα συρτάρια των Ταμείων. Αν και για τα περισσότερα Ταμεία ο κύριος όγκος των χρεών που αφορούν τα έτη έως το 2016 έχει “φορτωθεί” στο αρχείο του ΚΕΑΟ, εντούτοις δεν αποκλείεται να βγουν και άλλα στην επιφάνεια. Αρμόδια στελέχη Ταμείων ανέφεραν στο Capital.gr πραγματικές περιπτώσεις όπου οι ξεχασμένες οφειλές βγήκαν στο φως μετά τη συνταξιοδότηση των οφειλετών! Σε μία από αυτές ο ασφαλισμένος πήρε προσωρινή σύνταξη από τον ΟΑΕΕ χωρίς να χρωστά, και οι υπηρεσίες εντόπισαν κάποια παλιά οφειλή του στο ΙΚΑ κατά το διάστημα που ήταν εργοδότης. Το χρέος αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ακριβώς επειδή ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είχαν ενοποιημένες τις οφειλές του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, τα χρέη στα Ταμεία είχαν ξεπεράσει τα 47 δισ. ευρώ, ενώ στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2023 το σύνολο των χρεών κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από τα 47,5 δισ. ευρώ.

Ανά Ταμείο τα χρέη των 47,5 δισ.. ευρώ ανήκουν:

– Σε 564.118 μητρώα οφειλετών του ΙΚΑ (24,2 δισ. ευρώ). – Σε 860.916 μητρώα οφειλετών μη μισθωτών ΕΦΚΑ (οφειλές 5,6 δισ. ευρώ από 1/1/2017 και μετά). – Σε 491.816 μητρώα οφειλετών του ΟΑΕΕ (13,8 δισ. ευρώ). – Σε 288.979 μητρώα οφειλετών του ΟΓΑ (1,8 δισ. ευρώ). – Σε 53.430 μητρώα οφειλετών του ΕΤΑΑ (1,2 δισ. ευρώ). – Σε 35.553 μητρώα οφειλετών του ΕΤΕΑΕΠ (331,8 εκατ. ευρώ). – Σε 424 μητρώα οφειλετών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και σε 863 μητρώα άλλων φορέων εκτός του ΕΦΚΑ με οφειλές 95 εκατ. ευρώ.

Τα μητρώα οφειλετών, όμως, ανά Ταμείο δεν ταυτίζονται με ανάλογο αριθμό οφειλετών και αυτό γιατί ένας οφειλέτης που χρωστά σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ δεν έχει ένα μητρώο, αλλά τρία διαφορετικά μητρώα (ένα σε κάθε Ταμείο). Επομένως, μπορεί το άθροισμα των μητρώων οφειλετών να ξεπερνά τα 2 εκατ., αλλά το πλήθος των οφειλετών να είναι στο μισό ή και πιο κάτω ακριβώς επειδή υπάρχουν οφειλέτες με δύο μητρώα.

Με την ενοποίηση των χρεών κάθε οφειλέτης θα έχει όλα τα χρέη μαζεμένα σε μία καρτέλα και αυτό θα διευκολύνει τις μεθόδους είσπραξης του ΕΦΚΑ και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με μια νέα ρύθμιση χρεών στο μέλλον.

Ποιοι χρωστούν και πόσα Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ: – 1.742.773 οφειλέτες χρωστούν έως 15.000 ευρώ ο καθένας. – 302.546 οφειλέτες χρωστούν από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο καθένας. – 89.616 οφειλέτες χρωστούν από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ ο καθένας. – 94.798 οφειλέτες χρωστούν από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ο καθένας. – 32.228 οφειλέτες χρωστούν από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ ο καθένας. – 13.084 οφειλέτες χρωστούν από 150.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ ο καθένας. – 14.644 οφειλέτες χρωστούν από 200.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ ο καθένας. – 3.805 οφειλέτες χρωστούν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ ο καθένας. – 2.605 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, με το σύνολο των οφειλών τους να ανέρχεται στα 11,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments