Πολιτική

Τέμπη: Τα κόμματα συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τους υπεύθυνους

Τέμπη: Τα κόμματα συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τους υπεύθυνους

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM/EUROKINISSI)

Σε διαφορετικά συμπεράσματα οδηγήθηκαν τα κόμματα.

Σε διαφορετικά συμπεράσματα, όπως αναμενόταν, καταλήγουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας με αυτούς της μειοψηφίας που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως προκύπτει από τα πορίσματα που κατέθεσαν σήμερα τα κόμματα.

Το κλίμα της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο οποίο διεξήχθησαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής αποτυπώνουν και τα πορίσματα των κομμάτων που καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις αιτίες του δυστυχήματος.

Ανθρώπινο λάθος βλέπει η ΝΔ, εγκληματικές παραλείψεις υπουργών αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν πόρισμα, διότι, όπως υποστήριξαν, δεν παρέλαβαν όλη τη δικογραφία, ούτε εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες.

Το πόρισμα των περίπου  723 σελίδων της ΝΔ, δείχνει τον ανθρώπινο παράγοντα για την τραγωδία, συμπέρασμα που διαφαινόταν πως θα καταλήξουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας από τη στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής.

Εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί» τονίζει στο πόρισμά της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών»

«Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα» επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ στο πόρισμά τους που κατέθεσαν σήμερα στην εξεταστική επιτροπή.

«Όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιων της Επιτροπής, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Στο πόρισμα τονίζεται ρητά ότι δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης ενώ οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών. Για το θέμα διεξάγεται παράλληλα έρευνα της Δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των φορέων» αναφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει πως ο Κ. Καραμανλής πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Ισχυρές ενδείξεις τέλεσης βαριών αδικημάτων από τον Κώστα Καραμανλή εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα του αναφορικά με την Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή». Επιπλέον, ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας.

Τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή προτείνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τρεις βουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, θεωρούν αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθώς «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στο πόρισμά του, κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής.

«Συγκεκριμένα, [..] προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009 – 2023 για το κακουργηματικό αδίκημα της δια παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμα ατόμων.

Την περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, προτείνει στο πόρισμά της στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments