Οικονομία

Η ΕΕ στηρίζει την Γκεοργκίεβα για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ

Η ΕΕ στηρίζει την Γκεοργκίεβα για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΡ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι ξανά υποψήφια και οι υπουργοί Οικονομικών των «27» θα εκφράσουν την υποστήριξή τους την Τρίτη

Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να στηρίξουν την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για δεύτερη θητεία ως γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς η οικονομολόγος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Γκεοργκίεβα την Τρίτη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητάς της τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον. Η ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι το κλειδί για την απόκτηση της θέσης, καθώς ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι συνήθως από την Ευρώπη, ενώ επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις ΗΠΑ. «Εάν υπάρχει ευρεία υποστήριξη από όλα τα μέλη, θα είναι τιμή μου να συνεχίσω να υπηρετώ», είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο Reuters την Παρασκευή. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute «Το ΔΝΤ είναι αυτό το σταθερό πλοίο που περνά μέσα από ταραγμένα νερά και θα ήμουν πολύ ευγνώμων στα μέλη εάν με εκλέξουν για δεύτερη φορά να γίνω καπετάνιος σε αυτό το πλοίο». Η Γκεοργκίεβα, βουλγάρα οικονομολόγος, εξελέγη στο αξίωμα το 2019. Η πρώτη της θητεία πρόκειται να λήξει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πρώτη θητεία της στο ΔΝΤ χαρακτηρίστηκε από την ανάγκη για ανακούφιση από την πανδημία και υποστήριξη για την Ουκρανία. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, το ταμείο διέθεσε 107 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση σε 85 χώρες και υπηρεσίες ελάφρυνσης χρέους σε 29 χώρες. Το 2023 ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, την πρώτη φορά που το έκανε για χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Σε ηλικία 70 ετών, η Γκεοργκίεβα ξεκίνησε την καριέρα της στην Παγκόσμια Τράπεζα και ήταν δύο φορές Επίτροπος της ΕΕ για τη Βουλγαρία, πριν επιστρέψει ως διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017 έως το 2019. Η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την Γκεοργκίεβα για δεύτερη θητεία. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «το σωστό άτομο, για τη σωστή δουλειά, τη σωστή στιγμή», προσθέτοντας ότι «όταν έχεις κάποιον που κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι πάντα καλύτερο να κρατάς το ίδιο άτομο στην ίδια θέση». Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος θα ήταν πιθανός υποψήφιος αν η Γκεοργκίεβα δεν έβαζε ξανά υποψηφιότητα,  είπε στους Financial Times ότι η Κρισταλίνα έκανε «εξαιρετική δουλειά» ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments