EDITOR'S PICK

Γαλλία: Κραυγή αγωνίας για τα βατράχια – Κίνδυνος από τη λατρεία για παραδοσιακή λιχουδιά

Γαλλία: Κραυγή αγωνίας για τα βατράχια – Κίνδυνος από τη λατρεία για παραδοσιακή λιχουδιά

Πηγή Φωτογραφίας: in.gr

Περιβαλολοντικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα βατραχοπόδαρα που καταναλώνονται στη Γαλλία.

Κίνδυνος για ορισμένα είδη βατράχων ελοχεύει εξαιτίας της λατρείας των Γάλλων για τη διάσημη λιχουδιά cuisses de grenouille, δηλαδή για τα βατραχοπόδαρα.

Σε ανοιχτή επιστολή που εστάλη στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τις γαλλικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Robin des Bois και Vétérinaires pour la Biodiversité (Κτηνίατροι για τη Βιοποικιλότητα) και τη γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση Pro Wildlife, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο έδεσμα απειλεί την ύπαρξη ορισμένων ειδών βατράχων.

Kάλεσαν τη Γαλλία να αναπτύξει προτάσεις για την προστασία των ειδών βατράχων που φθίνουν

Στην επιστολή υπογράφουν 557 άτομα που εργάζονται στους τομείς της έρευνας, της προστασίας της φύσης και της κτηνιατρικής, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4.070 τόνοι κατεψυγμένων βατραχοπόδαρων – που ισοδυναμούν με 80-200 εκατομμύρια βατράχια, ανάλογα με το μέγεθος του είδους.

Η Γαλλία καταναλώνει τα περισσότερα βατραχοπόδαρα στην ΕΕ

Μια κοινή μελέτη των Robin des Bois και Pro Wildlife διαπίστωσε ότι μόνο η Γαλλία καταναλώνει περισσότερους από 3.000 τόνους κατεψυγμένων βατραχοπόδαρων ετησίως.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των βατράχων προέρχεται από άγριους πληθυσμούς στην Ινδονησία, την Τουρκία και την Αλβανία, όπως αναφέρεται στην επιστολή, όπου ορισμένα είδη βατράχων βρίσκονται σε σημαντική μείωση. Το Βιετνάμ είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας βατραχοπόδαρων, αλλά αυτοί οι βάτραχοι είναι συνήθως εκτρεφόμενοι και όχι άγριοι, σύμφωνα με δήλωση που συνοδεύει την επιστολή.

Οι 557 υπογράφοντες την επιστολή, πρότειναν ότι η Γαλλία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της προστασίας των ειδών βατράχων, δεδομένου ότι είναι η χώρα που καταναλώνει τα περισσότερα βατραχοπόδαρα στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την επιστολή, πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι κοινά είδη όπως ο καβουροφάγος βάτραχος και ο βάτραχος των ορυζώνων βρίσκονται σε μείωση λόγω «των έντονων εμπορικών συγκομιδών και εξαγωγών εδώ και πολλά χρόνια».

Αν και οι πληθυσμοί βατράχων που ενδημούν στην Ε.Ε. προστατεύονται από την «εμπορική εκμετάλλευση» σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα) αναφέρει η επιστολή, η προστασία αυτή δεν επεκτείνεται στα είδη που εισάγονται στην περιοχή.

«Είναι παράλογο: οι φυσικοί πληθυσμοί βατράχων εδώ στην Ευρώπη προστατεύονται από τη νομοθεσία της Ε.Ε.», δήλωσε η Σάντρα Αλτέρ, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της Pro Wildlife, στην ανακοίνωση των μέσων ενημέρωσης.

«Αλλά η Ε.Ε. εξακολουθεί να ανέχεται τη συλλογή εκατομμυρίων ζώων σε άλλες χώρες – ακόμη και αν αυτό απειλεί τους πληθυσμούς βατράχων εκεί. Αυτό δεν συνάδει καθόλου με την πρόσφατη στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα», προσέθεσε σύμφωνα με το CNN.

Μπορεί να προκληθούν οικολογικές ανισορροπίες

Ο Αλέν Μουσού, πρόεδρος της οργάνωσης Vétérinaires pour la Biodiversité, δήλωσε ότι οι κτηνίατροι προσχώρησαν στην πρωτοβουλία αυτή επειδή «είναι ευαίσθητοι απέναντι στη σκληρότητα που επικρατεί σε αυτή την αγορά και ταυτόχρονα ανησυχούν για τις οικολογικές ανισορροπίες που προκαλεί η κατάρρευση των πληθυσμών των αμφιβίων». Μία από αυτές τις ανισορροπίες, πρότεινε ο Μουσού, είναι η αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Οι υπογράφοντες κάλεσαν τη Γαλλία να αναπτύξει προτάσεις για την προστασία των ειδών βατράχων που φθίνουν και να διασφαλίσει ότι η παρακολούθηση, η ρύθμιση και η βιωσιμότητα του εμπορίου βατραχοπόδαρων διέπεται από διεθνείς εμπορικούς κανόνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments