Γεωπολιτικά

Λωρίδα της Γάζας: Ραμαζάνι με φόντο την πείνα, τον θάνατο και την εξαθλίωση

Λωρίδα της Γάζας: Ραμαζάνι με φόντο την πείνα, τον θάνατο και την εξαθλίωση

Πηγή Φωτογραφίας: Marking Ramadan in Deir al Balah and Rafah in southern Gaza on Sunday.Credit...Mohammed Saber/EPA, via Shutterstock; Fatima Shbair/Associated Press; Said Khatib/Agence France-Presse

«Οι δολοφονίες, οι βομβαρδισμοί, η αιματοχυσία συνεχίζονται στη Γάζα» παρά το Ραμαζάνι

Καθώς οι μουσουλμάνοι άρχισαν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο επικεφαλής του ΟΗΕ επανέλαβε χθες Δευτέρα  έκκλησή  για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και προέτρεψε να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω «αποτρέψιμων» θανάτων.

«Ωστόσο, παρόλο που το Ραμαζάνι έχει ξεκινήσει – οι δολοφονίες, οι βομβαρδισμοί και η αιματοχυσία συνεχίζονται στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά ο Αντόνιτο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ισχυρότερη έκκλησή μου σήμερα είναι να τιμήσω το πνεύμα του Ραμαζανιού φιμώνοντας τα όπλα – και αφαιρώντας όλα τα εμπόδια για να διασφαλιστεί η παράδοση της σωτήριας βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται», ανέφερε ο Γκουτέρες.

Ζήτησε επίσης την «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων»

«Πρέπει να δράσουμε για να αποφύγουμε περισσότερους θανάτους»

«Είμαστε μάρτυρες μήνα με τον μήνα δολοφονιών και καταστροφών αμάχων σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο σε όλα τα χρόνια που ήμουν Γενικός Γραμματέας», πρόσθεσε.

“Επί μήνες, οι ηγέτες έκαναν έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αλλά οι πιο επιτακτικές εκκλήσεις προήλθαν από τις οικογένειες των θυμάτων αυτού του πολέμου”, έκλεισε.

Βοήθεια διά θαλάσσης

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση του Ισραήλ, δεν φθάνει παρά με το σταγονόμετρο στον κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, κυρίως μέσω Αιγύπτου, την ώρα που οι ανάγκες δεν χωρούν συγκρίσεις με την προπολεμική περίοδο, όπως τονίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με έτοιμα γεύματα στους αιθέρες της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα, πλοίο που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms περιμένει έγκριση να αναχωρήσει από την Κύπρο με 200 τόνους τρόφιμα, στο πλαίσιο θαλάσσιου διαδρόμου που σκοπεύουν να δημιουργήσουν η ΕΕ και χώρες όπως οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά και η αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι της Λάρνακας είναι θέμα χρόνου», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

Η Λάρνακα απέχει περίπου 370 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα, αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναχώρησε από τις ΗΠΑ μεταφέροντας το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή προκυμαίας, ώστε να εκφορτώνεται η βοήθεια. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα χρειαστεί ως και 60 ημέρες για να υλοποιηθεί.

«Η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης και οι ρίψεις από αέρος, που έχουν γίνει πλέον καθημερινές τα τελευταία 24ωρα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς», τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με ορμητήριο τον θύλακο όπου το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέλαβε την εξουσία το 2007. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση, και στις επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 31.112 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

View this post on Instagram

A post shared by ʿ Majed ʾ (@majed_vu)

«Είναι όλοι νεκροί»

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή με στόχο τον υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, τον Μαρουάν Ίσα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν σκοτώθηκε ή όχι.

Οι ηγέτες της Χαμάς «είναι όλοι νεκροί», διεμήνυσε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που μοιάζει ολοένα περισσότερο δυσαρεστημένος με τον ισραηλινό σύμμαχό του, καθώς επικρίνεται έντονα από μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών για την υποστήριξή του στο Ισραήλ, εκφράστηκε με ασυνήθιστα σκληρό τρόπο το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως ο κ. Νετανιάχου κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ».

«Συμφωνούμε στους βασικούς σκοπούς, αλλά έχουμε διαφωνίες για τα μέσα προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί», είπε χθες από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, προσθέτοντας ότι η εντύπωση πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ «δεν βοηθά» το εβραϊκό κράτος στον πόλεμο στη Χαμάς.

Την ώρα που ο κ. Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στον δρόμο για την «ολοκληρωτική νίκη» επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που κατ’ αυτόν είναι ζήτημα «εβδομάδων», η υπηρεσία που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών (ODNI) επεσήμανε σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες πως το Ισραήλ «πιθανόν» θα παραμένει αντιμέτωπο «τα επόμενα χρόνια» με «ένοπλη αντίσταση της Χαμάς», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης με την εμπλοκή ειδικά της λιβανικής Χεζμπολά.

Χθες βράδυ έγιναν ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον τομέα της Μπάαλμπεκ, προπύργιο της Χεζμπολά στον ανατολικό Λίβανο, περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα. Επρόκειτο για το δεύτερο πλήγμα στη συγκεκριμένη περιοχή, αφότου άρχισαν οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο Ισραήλ/Λιβάνου, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άμαχος και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments