Nέα της αγοράς

Χρήστος Μεγάλου: Πώς φθάσαμε στο placement των 4 ευρώ – Το στοιχείο κλειδί

Χρήστος Μεγάλου: Πώς φθάσαμε στο placement των 4 ευρώ – Το στοιχείο κλειδί

Πηγή Φωτογραφίας: [361027] 8ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Τα βήματα που οδήγησαν στην επιτυχία του placement ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς

Η τιμή των 4 ευρώ και λιγότερο το ύψος των προσφορών ήταν αυτό που ξεχώρισε στo placement της Πειραιώς. Κυρίως γιατί κανείς ή τουλάχιστον πολλοί λίγοι περίμεναν ότι η διάθεση των μετοχών θα πραγματοποιούνταν με premium, όταν αντίστοιχα εγχείρηματα σε Ελλάδα (Εθνική) και Ευρώπη έγιναν με discount.

Ο Χρήστος Μεγάλου μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους απέδωσε την παραπάνω εξέλιξη στην αξιοπιστία που έχει καταφέρει να χτίσει η τράπεζα. «Βήμα βήμα», όπως είπε, «έχουμε πείσει τους επενδυτές να μας εμπιστευθούν», προσθέτοντας πως «τέτοιο placement έχει να υλοποιηθεί από το 1999». Το μεγάλο πλεονέκτημα της Πειραιώς, υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου ήταν ότι η διοίκηση έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Πειραιώς: Χτύπησε το καμπανάκι στο ΧΑ ο Μεγάλου – Το μήνυμα που έστειλε (εικόνες, video)

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον διοικητικό ηγέτη της Πειραιώς, έγινε στις αρχές του 2017 με την ατζέντα 2020, η οποία ολοκληρώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Για να ακολουθήσει η πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου «κόκκινων δανείων» με collateral ακίνητα.

Το συγκεκριμένο project αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αφού η πώληση έγινε στα 33 σεντ το δολάριο, όταν αντίστοιχο πακέτο μεγάλης διεθνής τράπεζας εκείνο το διάστημα έκλεισε στα 13 σεντ.

Το δεύτερο βήμα ήρθε με το carve out και την πώληση κόκκινων δανείων στην Intrum έναντι 440 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε μυθικό για την εποχή, λέγοντας πως αντιστοιχούσε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αμέσως μετά ακολούθησε το πρώτο TIER II και ένα δεύτερο τον Φεβρουάριο του 2020. Οι κινήσεις δεν σταμάτησαν ούτε στη διάρκεια της πανδημίας. Τότε ήταν που σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την ΕΚΤ, η τράπεζα μετέτρεψε τα Cocos σε μετοχές και άνοιξε ο δρόμος για την ΑΜΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ που ακολούθησε.

Το project Sunrise βοήθησε την τράπεζα να δημιουργήσει κεφάλαια 3 δισ. ευρώ ενώ στη συνέχεια ήρθε ο «Ηρακλής». «Ήταν μια σειρά από κινήσεις που κάναμε και στόχοι που εκπληρώσαμε για να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη. Έτσι όταν ανακοινώσαμε τι θα κάνουμε, η αγορά πείσθηκε…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αξιοπιστία και στην ικανότητα του μάνατζμεντ να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει αποδίδει ο κ. Μεγάλου τα report των διεθνών οίκων, τα οποία ανεβάζουν την τιμή στόχο στα 5 ευρώ έως και τα 6 ευρώ (HSBC). Καταλυτικό ρόλο βεβαίως έπαιξε το ΤΧΣ και φυσικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων».

Οι μελλοντικές πηγές εσόδων

Ο διοικητικός ηγέτης της Πειραιώς ερωτώμενος για τις μελλοντικές πηγές εσόδων στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του wealth management της τράπεζας, ο οποίος αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στο άμεσο μέλλον καλύπτοντας μάλιστα πιθανές απώλειες από την επικείμενη μείωση των επιτοκίων.

Στάθηκε επίσης στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα όπως η Εγνατία Οδός και ο ΒΟΑΚ, οι οποίες όπως είπε φέρνουν σημαντικά fees λόγω της πολύπλοκης δομής τους ενώ έκανε μνεία στην πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στη συγκράτηση των λειτουργικών της εξόδων και μάλιστα σε ένα περιβάλλον πληθωριστικό.

Η ψηφιακή τράπεζα Snappi θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή εσόδων. Η νέα ψηφιακή τράπεζα αναμένεται να αδειοδοτηθεί τον Ιούνιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ στόχος είναι η προσέλκυση 1 εκατ. πελατών μέχρι το 2026. Στο ίδιο σημείο αναφέρθηκε και στην μείωση των κόκκινων δανείων από τα 35 δισ. στο 1,5 δισ. ευρώ σήμερα αλλά και κάτω από 1 δισ. θεωρείται ως μια ακόμη επιτυχία.

Οι συζητήσεις με την ΕΚΤ

Όσον στις φιλοδοξίες για την περίοδο 2024 – 2026, ο κ. Μεγάλου σημείωσε πως η διοίκηση θα συζητήσει με την ΕΚΤ αφού όλα βρίσκονται στην κρίση του επόπτη και πως θα αξιοποιήσει τα υπερβάλλοντα κεφάλαια.

«Θα εξετάσουμε και άλλες στρατηγικές λύσεις χωρίς άγχος. Δεν θα κάνουμε βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις». Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επέκτασης στο εξωτερικό, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η ελληνική αγορά και εκεί στρέφει το βάρος η τράπεζα.

Όσον αφορά στον αναβαλλόμενο φόρο, ξεκαθάρισε ότι δεν το θεωρεί πρόβλημα ενώ έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει ο νόμος. «Στα επόμενα 16 χρόνια θα το έχουμε μηδενίσει», είπε, προσθέτοντας πως ήταν μια καλή λύση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε ανταγωνιστικά επιτόκια»

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί κοιτώντας πάντα τι γίνεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Και βλέποντας πανευρωπαϊκά, η Πειραιώς είναι αρκετά ανταγωνιστική.

Πηγή: ot.gr//Γιώργος Μανέττας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments