Πολιτική

Δυο κρίσιμα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Τουρκία και ΗΠΑ

Δυο κρίσιμα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Τουρκία και ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ένα δίμηνο «φωτιά» περιμένει τον πρωθυπουργό.

Γεμάτοι θα είναι οι επόμενοι δυο μήνες της Άνοιξης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη  καθώς εν μέσω περιοδειών ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αλλά και του Συνεδρίου της ΝΔ από τις 5 έως τις 7 Απριλίου αναμένεται να κάνει δυο κρίσιμα ταξίδια στο εξωτερικό.

Το ένα εκ των δυο έχει «κλειδώσει» και θα γίνει τον Μάιο στην Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το δεύτερο, βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο συνεννοήσεων και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες βράδυ, είπε ότι «αν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε».

Σημειώνεται πως στις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 ο πρωθυπουργός συνάντησε στο οβάλ γραφείο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ με τους δύο άνδρες να συζητούν για τα αμυντικά, την ενέργεια, τις στρατηγικές συμμαχίες των δύο χωρών, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τη στήριξη στην πληττόμενη Ουκρανία. Ερωτηθείς πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από δημοσιογράφους αν επηρεάζει το ταξίδι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ έχουν εκλογές τον Νοέμβριο ήταν ξεκάθαρος: «Καθόλου, αν δεχτούμε πρόσκληση θα ανταποκριθούμε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός μετά την Ουάσινγκτον θα βρεθεί στην Άγκυρα σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν μια σπάνια σε διάρκεια περίοδο νηνεμίας.

Τη μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί.

«Οι εργασίες για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνεχίζονται. Πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, προβλέπεται μια σειρά άλλων επισκέψεων, οι οποίες θα χρησιμεύσουν και ως προετοιμασία για την επίσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την συνάντηση που είχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της, πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο οδικός χάρτης που χάραξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία» τηρείται κατά γράμμα και από τις δυο πλευρές και όπως όλα δείχνουν εν όψει και του καλοκαιριού η ηρεμία στο Αιγαίο αναμένεται να διατηρηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments