Πολιτική

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ πολιτείας – εκκλησίας

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ πολιτείας – εκκλησίας

Πηγή Φωτογραφίας: [355297] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ "ΣΧΙΣΤΟ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πώς είναι πιθανό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών.

Αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας αναρωτιούνται κατά πόσο το «μπρα ντε φερ» που έχει ξεκινήσει μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές. Απασχολεί ιδιαιτέρως του βουλευτές της περιφέρειας που πιέστηκαν πολύ πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η πίεση, εξάλλου, δεν έχει σταματήσει ακόμα από μερίδα του κλήρου. Τελευταίο επεισόδιο; Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσισε να μην γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών, όπως συνηθίζεται, ούτως ώστε να μην παραστούν εκπρόσωποι της πολιτείας. Και μπορεί εκκλησιαστικοί κύκλοι να διαμηνύουν πως η δοξολογία της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να χοροστατεί, ωστόσο είναι φανερό πως το «μέτωπο» είναι ακόμα ενεργό.

Η Εκκλησία μπορεί να μην περίμενε πως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα περνούσε τόσο γρήγορα. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να τον περάσει εντός της τετραετούς θητείας του, οπότε ορισμένοι αρχιεπίσκοποι αιφνιδιάστηκαν και το εκκλησίασμα φέρεται να αιφνιδιάστηκε. Νωρίτερα φέτος υπήρξε διαρροή ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και όλα ξεκίνησαν από εκεί. Οι επισκοπές και οι ενορίες ουσιαστικά “βράζουν” από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν η ισότητα στον πολιτικό γάμο κατέστη εθνικός νόμος. Έχουν “καταδικάσει” τους βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, απειλώντας ακόμη και με αναστολή των μυστηρίων και έχουν “καταδικάσει” όσους υποστήριξαν το νομοσχέδιο. Μήπως η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να υιοθετήσει άμεσα μια κοινή στάση απέναντι σε όλους τους πολιτικούς, προκειμένου να μην ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο; Αν και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αναχρονιστικό, σίγουρα θα βοηθούσε στην εκτόνωση των άκρων και στην αποφυγή των περισσότερων εξ αυτών. Τα περιστατικά που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις έχουν ήδη καταγραφεί. Πρώτον, η επίθεση του Αρχιεπισκόπου Ηλιούπολης στον Παύλο Χρηστίδη, ενώ ακολούθησε η απάντηση του Μητροπολίτη Κέρκυρας προς τον Αλέκο Αυλωνίτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Μπιάγκη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι “διαπράττουν βαρύ πνευματικό αμάρτημα” και δεν πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργά μέλη της εκκλησίας. Δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται ενεργά μέλη της Εκκλησίας.

Η απάντηση στο ερώτημα αν οι εξελίξεις αυτές θα αποτυπωθούν στις ευρωεκλογές δεν είναι απλή. Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει έδαφος προς τα δεξιά σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά όχι τόσο σημαντικά ώστε να απειλεί να πέσει κάτω από το φράγμα του 33% που κέρδισε στις ευρωεκλογές του 2019. Όμως ο εφησυχασμός δεν αποτελεί επιλογή. Τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις έχουν πάντα χαρακτήρα “ψήφου διαμαρτυρίας”, οπότε ποιος ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν όσοι βρίσκονται κοντά στην εκκλησία. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν τίθεται και θέμα επιρροής στο ποίμνιο μετά την τρέχουσα κατάσταση. Στη βόρεια Ελλάδα επικρατεί περαιτέρω σύγχυση. Η κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με την Εκκλησία. Τυπικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015-2019 στην κόντρα του Νίκου Φίλη με την εκκλησία για τα θρησκευτικά ο τότε υπουργός Παιδείας – με τη συνδρομή και του Πάνου Καμμένου – «καρατομήθηκε», ενώ και η συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα για την εκκλησιαστική περιουσία δεν προχώρησε ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments