Policy Briefs

Ολλανδία: «Απαρνείται» την πρωθυπουργία ο Βίλντερς

Ολλανδία: «Απαρνείται» την πρωθυπουργία ο Βίλντερς

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

«Μπορώ να γίνω πρωθυπουργός μόνο αν με υποστηρίξουν όλα τα κόμματα του συνασπισμού. Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βίλντερς

Ο Ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να «απαρνηθεί» τη θέση του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τον σχηματισμό μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στις οποίες το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους.

Ο Βίλντερς βρίσκεται σε συνομιλίες με πιθανούς συμμάχους από τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου -περισσότερες από 100 ημέρες- αλλά δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

«Μπορώ να γίνω πρωθυπουργός μόνο αν με υποστηρίξουν όλα τα κόμματα του συνασπισμού. Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Βίλντερς σε δήλωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Θέλω πραγματικά ένα δεξιό υπουργικό συμβούλιο. Λιγότερο άσυλο και μετανάστευση… Η αγάπη για τη χώρα μου και τους ψηφοφόρους είναι μεγάλη και πιο σημαντική από τη δική μου θέση», πρόσθεσε.

Το κρατικό κανάλι NOS είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Βίλντερς ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να γίνει πρωθυπουργός, καθώς αγωνίζεται να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Επικαλούμενο πολιτικές πηγές στη Χάγη, το NOS ανέφερε ότι το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς και τρία άλλα συντηρητικά κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν έναν δεξιό συνασπισμό σταθμίζουν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες των κομμάτων θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο και δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Σε αυτό το σενάριο, γνωστό ως «εξωκοινοβουλευτικό] υπουργικό συμβούλιο, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες που δεν θεωρούνται στενά συνδεδεμένοι με κάποιο από τα κόμματα θα διορίζονται σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις και θα συνεργάζονται στενά με το κοινοβούλιο.

Ο Βίλντερς δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει «όλες τις επιλογές» για να σχηματίσει κυβέρνηση, κυβέρνηση μειοψηφίας ή «εξωκοινοβουλευτική» κυβέρνηση, αντί να προκηρύξει νέες εκλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments