Policy Briefs

Ουκρανία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει “νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο”

Ουκρανία: Ο Μακρόν δεν αποκλείει “νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο”

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

"Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν επέστρεψε στα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος. Εάν διαβεβαίωνε ότι η Γαλλία «δεν θα πήγαινε ποτέ στην επίθεση», επανέλαβε τον ευρωπαϊκό στόχο να κάνει τη Ρωσία να χάσει.

« Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση αυτή τη στιγμή, αλλά δεν αποκλείουμε αυτήν την επιλογή προς το παρόν », δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 8 μ.μ. στις τηλεοπτικές ειδήσεις, Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πυροδότησε διαμάχη δηλώνοντας στις 26 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για την Ουκρανία στο Παρίσι, ότι « τίποτα δεν αποκλείεται » σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, επέμεινε να εξηγηθεί στους Γάλλους.

Αρχικά διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν θα « πραγματοποιήσει ποτέ » καμία επίθεση στην Ουκρανία. Ωστόσο, « υποθέτει να αναφέρει αυτή την πιθανότητα». «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά δεν πρέπει να την αφήσουμε να κερδίσει », επέμεινε, διαψεύδοντας την ιδέα μιας πολεμικής « κλιμάκωσης », μια μομφή που κάνουν τακτικά οι αντίπαλοί του.

« Αν τα πράγματα εκφυλιστούν, θα ήταν για άλλη μια φορά μόνο ευθύνη της Ρωσίας », πρόσθεσε.

Ενώ το Κοινοβούλιο ψήφισε αυτή την εβδομάδα υπέρ μιας γαλλο-ουκρανικής συμφωνίας για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος εξαπέλυσε τις επιθέσεις του εναντίον των κομμάτων που ήταν αντίθετοι, όπως το France Insoumise (LFI), ή απείχαν όπως την Εθνική Συσπείρωση (RN ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιλογή της αποχής ή της καταψήφισης της υποστήριξης της Ουκρανίας δεν είναι επιλογή ειρήνης, αλλά επιλογή της ήττας».

Επίθεση με εκλογικές προεκτάσεις, επικρίνουν ορισμένοι παρατηρητές, γνωρίζοντας ότι όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του προεδρικού στρατοπέδου στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, πολύ πίσω από την Εθνική Συσπείρωση.

Αυτή η τηλεοπτική σειρά, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, είχε επίσης στόχο να κερδίσει ξανά την κοινή γνώμη, ενώ, σύμφωνα με μια έρευνα, το 68% των Γάλλων αποδοκιμάζει τη θέση του σχετικά με την πιθανή αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Ενώ η ουκρανική αντεπίθεση διολισθαίνει και η κατάσταση στο μέτωπο γίνεται πιο περίπλοκη για την Ουκρανία, ο αρχηγός του κράτους αναγνώρισε τα ευρωπαϊκά « όρια » στην παραγωγή στρατιωτικών βλημάτων και πυραύλων, αν και η Γαλλία έχει « πολλαπλασιάσει επί τρία » την παραγωγή έκτοτε την έναρξη της σύγκρουσης.

« Αυξάνουμε τις ικανότητές μας και τα ποσοστά μας, αλλά χρειάζεται χρόνος. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τα δημιουργήσουμε στην Ουκρανία. Κάναμε τη δουλειά για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα », συνεχίζει.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ένα θέμα που θα θίξει ο Εμμανουέλ Μακρόν αυτήν την Παρασκευή στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας κοινής συνόδου κορυφής με την Πολωνία και τη Γερμανία. Αυτό το «τρίγωνο της Βαϊμάρης», που προωθείται από τον νέο Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, αποφασιστικό σύμμαχο του Κιέβου, σκοπεύει να εντείνει τη βοήθεια προς τον Ουκρανό σύμμαχο.

Ενώ τα κράτη μέλη της Ένωσης μόλις συμφώνησαν σε ένα ταμείο στήριξης με 5 δισ. ευρώ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κρύβει την επιθυμία του να προχωρήσει παραπέρα.

« Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη νέων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο » για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, προειδοποιεί, χωρίς να πει περισσότερα. « Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είμαστε έτοιμοι (…) ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει ποτέ ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments