Πολιτική

Άδωνις: Πρωτοποριακά πρόγραμμα υγείας στη διάθεση των γυναικών [vid]

Άδωνις: Πρωτοποριακά πρόγραμμα υγείας στη διάθεση των γυναικών [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για την πρόληψη του καρκίνου και την ψυχική υγεία

Στα πρωτοποριακά προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου της μήτρας είχε τη δυνατότητα να επιμείνει ιδιαίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννας Ευθυμίου με θέμα «Η υγεία των γυναικών στην Ελλάδα», ο υπουργός Υγείας επισήμανε εισαγωγικά πως «η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων αντανακλάται και στον τομέα της υγείας. Είναι πριν από όλα ζήτημα δικαιωμάτων. Είναι, όμως, επίσης και ζήτημα οικονομίας, οικονομικής ανάπτυξης της χώρας το να μπορέσει η γυναίκα να συμμετάσχει ισότιμα στην αγορά εργασίας, στις υπηρεσίες υγείας, στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιστρέψει στην κοινωνία ως μεγάλο όφελος. Δεν πρέπει να αφήνουμε το μισό πληθυσμό της χώρας σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που πρέπει να βρίσκεται».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα προληπτικά προγράμματα του υπουργείου Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» εντάσσεται σε μια προσπάθεια βελτίωσης της θέσης των γυναικών στην υγεία. Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά βάση είναι προσανατολισμένο στη διερεύνηση της υγείας των γυναικών. Τα δυο μεγαλύτερα προγράμματα στο «Σπύρος Δοξιάδης» αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπου έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν εξετάσεις, και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος της μήτρας μπορεί να «σβήσει» με τον έγκαιρο εμβολιασμό των γυναικών. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2025 είναι να έχουμε 1.250.000 γυναίκες, που θα έχουν περάσει από τον σχετικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλες τις κρίσιμες ηλικίες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

«Επίσης», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, «μέσα στο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας, σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ειδικό πρόγραμμα για τη σχέση μητέρας, παιδιού και οικογένειας, για την ψυχική υγεία. Παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας προς τις γυναίκες.

Άρα, λοιπόν, είμαστε σε ένα δρόμο, στον οποίο δεν βρισκόμασταν ποτέ κατά το παρελθόν».

Τέλος, αναφορικά με τον  εμβολιασμό σχετικά με τον HPV, ασθένεια που είναι γνωστή ως κονδυλώματα, ο Ά. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «ο έγκαιρος εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε νεαρή ηλικία και στα δύο φύλα, όχι μόνον στις γυναίκες. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παύει να υπάρχει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αν ο εμβολιασμός γίνει έγκαιρα. Άρα, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments