Διεθνή

Η Ευρώπη σε αναζήτηση κοινής στάσης στον πόλεμο

Η Ευρώπη σε αναζήτηση κοινής στάσης στον πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε «διαμεσολάβηση» για τη γεφύρωση του γαλλογερμανικού χάσματος.

Με καυστικές δημόσιες αντιπαραθέσεις και ελάχιστα συγκεκαλυμμένες αλληλοκατηγορίες, η ηλεκτρισμένη σχέση των Εμμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς «χτύπησε» τις τελευταίες εβδομάδες τέτοια επίπεδα έντασης που γεννήθηκαν φόβοι για την ευρωπαϊκή ενότητα σε μία κρίσιμη καμπή για την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας -και ενώ πέπλο αβεβαιότητας καλύπτει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής.

Η αναγκαία επιχείρηση αποκλιμάκωσης πραγματοποιήθηκε μέσω διμερούς συνάντησης μεταξύ Μακρόν και Σολτς στο Βερολίνο, την οποία ακολούθησε τριμερής συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Η σύνθεση του “τριγώνου της Βαϊμάρης” “αναβίωσε” μετά την εκλογή του, με την Πολωνία να επιστρέφει στο δρόμο του σεβασμού των αξιών της ΕΕ και του κράτους δικαίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014 έως το 2019, ανέλαβε τον ρόλο του “μεσολαβητή” για τη γεφύρωση του γαλλογερμανικού χάσματος.

Ωστόσο, οι διαφωνίες υπάρχουν και βρίσκονται στο “φως της δημοσιότητας” από τον Φεβρουάριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε πιο επιθετικά μπροστά και εισήγαγε απροσδόκητα στη δημόσια συζήτηση το θέμα της πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. ‘Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε σε διεθνές συνέδριο που φιλοξένησε στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου ότι “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει”.

Μετά τη συνάντηση του “τριγώνου της Βαϊμάρης”, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας δήλωσαν ότι θα αγοράσουν περισσότερα όπλα που θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ουκρανία και θα χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από “παγωμένα” ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, η Ουκρανία θα υποστηριχθεί αποφασιστικά “για όσο διάστημα χρειαστεί”. ‘Η ενότητα είναι η δύναμή μας’, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ούτε ο Σολτς ούτε ο Μακρόν αναφέρθηκαν στα στρατεύματα και δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε: “Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο”. Οι τόνοι μπορεί να πέσουν. Εξάλλου, επίκειται και η σύνοδος κορυφής της 21ης-22ας Μαρτίου, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι συνομιλίες του “τριγώνου της Βαϊμάρης” δεν διέλυσαν πλήρως τις ανησυχίες για την κατάσταση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Άλλωστε, ο Μακρόν είχε επαναλάβει τη θέση του σε τηλεοπτική συνέντευξη λίγες ώρες πριν μεταβεί στο Βερολίνο και ο Όλαφ Σολτς είχε επαναλάβει την Τετάρτη από το βήμα της Μπούντεσταγκ ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποστολής του Ταύρου στην Ουκρανία επί πρωθυπουργίας του. Ο Όλαφ Σολτς χαράζει ξεκάθαρα μια “κόκκινη γραμμή”, εκεί που ο Μακρόν ουσιαστικά λέει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει “κόκκινη γραμμή”.

Σε συνέντευξή του στους γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2, ο Μακρόν τόνισε ότι η “στρατηγική ασάφεια” σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ουκρανία ήταν απαραίτητη. Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο στην παρούσα κατάσταση, αλλά ότι “όλες οι επιλογές είναι δυνατές”.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής του γαλλικού στρατού, αρνήθηκε να πει υπό ποιες συνθήκες η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα. Είπε ότι η ευθύνη για την προώθηση μιας τέτοιας κίνησης “ανήκει στη Μόσχα”. Και πρόσθεσε: “Η Γαλλία είναι μια δύναμη για την ειρήνη, αλλά σήμερα δεν πρέπει να είμαστε αδύναμοι για να φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments