Διεθνή

Η στρατηγική σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. – Αιγύπτου

Η στρατηγική σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. – Αιγύπτου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

"Έχουμε κοινό συμφέρον να εμβαθύνουμε τη σχέση μας", τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στρατηγική συμφωνία υπέγραψαν την Κυριακή στο Κάιρο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, με βασικό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Το πακέτο βοήθειας προβλέπει την ενίσχυση της Αιγύπτου με 7,4 δισ. ευρώ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεννα τονίζει πως «έχουμε κοινό συμφέρον να εμβαθύνουμε τη σχέση μας».

Η Αθήνα πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ- Αιγύπτου, εκτός αυτού όμως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησαν στη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μια κίνηση που αποτυπώνει εμπράκτως τη διάθεση των δύο πλευρών να καταστήσουν τη διμερή συνεργασία τους ακόμα στενότερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της Διακήρυξης για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας οι δύο πλευρές καταγράφονται ως «κομβικής σημασίας εταίροι», ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο ως βάση ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Ελλάδα και Αίγυπτος, άλλωστε, έχουν υλοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δέσμευση, με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ακολουθώντας με ακρίβεια τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας παραλλήλως τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μάλιστα, αναμένεται να συγκληθεί τους επόμενους μήνες, γεγονός που όπως λένε από την Αθήνα και επισημαίνει ο ιστοχώρος liberal, θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της ελληνο-αιγυπτιακής συμμαχίας, ανοίγοντας νέους τομείς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από την προσπάθεια επαναπροσέγγισης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς παρά τις παραδοσιακές σχέσεις, μεταξύ του προέδρου Σίσι και του Ταγίπ Ερντογάν κυριαρχεί η καχυποψία, εξαιτίας των σχέσεων του Τούρκου προέδρου με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εσωτερικούς αντιπάλους του Αιγύπτιου ηγέτη.

Ειδική σημασία έχει όμως και η ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών, κυρίως με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης (GRECY), το οποίο έχει συμπεριληφθεί από την ΕΕ ως ένα από τα βασικά εγχειρήματα για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Πρόκειται μάλιστα για ένα έργο το οποίο περνά μέσα από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, θωρακίζοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο την εν λόγω συμφωνία, αλλά και δίνοντας μια ξεχωριστή, οικονομική και ενεργειακή διάσταση στη σύμπλευση των δύο πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό τη σκέπη της ΕΕ

Επισημαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι εκτιμούν ιδιαίτερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες», καθώς η χώρα πλήττεται από τη μείωση των εσόδων στη Διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments